Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία έκανε τις πρώτες επαφές με παράγοντες και φορείς της Βόρειας Ελλάδας.
Οι τελικές συσκέψεις με το επιτελείο του, αλλά και με τους υπουργούς για το περιεχόμενο του λεγόμενου «καλαθιού» στη ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν, όμως, μετά την επιστροφή του από την Ολλανδία και συγκεκριμένα από την Τετάρτη. Αύριο Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Χάγη, όπου θα συναντήσει τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της πρώτης περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά το Παρίσι και το Βερολίνο.
Η επιλογή της Ολλανδίας δεν είναι τυχαία για το Μαξίμου και δεν ερείδεται μόνο στην εξωστρέφεια που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του ν’ αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και να εφαρμόσει βήμα-βήμα το σχέδιό του – να περάσει, δηλαδή, από τη «διπλωματία της επαιτείας» στη «διπλωματία της αξιοπιστίας», όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του.
Ο λόγος είναι ότι η Ολλανδία – όπως και η Γερμανία – είναι μια χώρα που το Κοινοβούλιό της πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε τροποποίηση στο ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ένας ακόμη λόγος, εξάλλου, είναι το προσφυγικό και η ανάγκη διαχείρισής του, η οποία γίνεται ακόμη πιο επείγουσα μετά τις αυξημένες ροές από την Τουρκία και τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ.
Θα πρέπει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι στο τραπέζι παραμένει για την Αθήνα το ζήτημα της επιστροφής των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, με τη μέθοδο αυτή να συμβάλει εμμέσως στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ακόμη κι από την επόμενη κιόλας χρονιά, άρα και στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για στοχευμένες ελαφρύνσεις που θα προστεθούν στο ήδη γνωστό «καλάθι» του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, μια πρώτη συζήτηση θα γίνει ακόμη και στο επόμενο Euro Working Group – εξ ου και ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο παρέπεμψε για τις τεχνικές συζητήσεις στους θεσμούς.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ, αρχή της κυβέρνησης παραμένει πως «υποσχόμαστε μόνον όσα μπορούμε να υλοποιήσουμε». Στο τραπέζι βρίσκεται έτσι το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μειώσεις στο φόρο εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα. Επίσης, φορολογικά κίνητρα για την οικοδομική δραστηριότητα, οδικό χάρτη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα για τη στήριξη των νέων οικογενειών, μηχανισμό για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων κτλ.