Να βάλει «φρένο» στην προμήθεια της Τουρκίας από τη Γαλλία, των πανίσχυρων πυραύλων Meteor, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η αγορά των συγκεκριμένων πυραύλων, σε συνδυασμό με την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιφέρει ανακατατάξεις στην ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο.
Το θέμα που «παζαριού» της Τουρκίας με την Γαλλία, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στην συνάντηση που θα έχουν σήμερα (10.02.2025), στα Ηλύσια Πεδία, στο περιθώριο της ∆ιεθνούς ∆ιάσκεψης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Πιέσεις» στον Εμανουέλ Μακρόν…
Οι Γάλλοι, μέσω διπλωματικών κύκλων, φέρεται να έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι δεν έχει λόγους να ανησυχεί και ότι δεν πρόκειται να δώσουν τους 300 πυραύλους Meteor που επιθυμεί η Τουρκία, όμως ο πρωθυπουργός επιδιώκει να λάβει αυτή τη διαβεβαίωση από τα πιο επίσημα χείλη.
Η πώληση αυτού του στρατηγικού πυραύλου στην Τουρκία θα «τορπίλιζε» την ελληνο-γαλλική συμμαχία και θα εξουδετέρωνε τα πλεονεκτήματα που έδωσε στην Ελλάδα η απόκτηση των γαλλικών Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία, δηλώνουν κύκλοι στην Αθήνα, με γνώση του παρασκηνίου του Παρισίου και των άλλων χωρών που μετέχουν στην κοινοπραξία, με την Άγκυρα.
«Μπορεί να αποτελέσει “Game changer” στο Αιγαίο κι αυτό υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ανησυχία της Αθήνας, εντείνουν δημοσιεύματα μεγάλων ευρωπαϊκών Μ.Μ.Ε, που παρουσιάζουν τη γαλλική κυβέρνηση αποφασισμένη να «παίξει» διπλό παιχνίδι, προς όφελος της Τουρκίας. Παρουσιάζουν ως… «κλειδωμένη» μία τέτοια συμφωνία, ενώ και η Βρετανία φέρεται να ασκεί πιέσεις στον Εμανουέλ Μακρόν για αποδέσμευση Meteor προς την Τουρκία.
Οι θέσεις της Αθήνας για το τουρκικό «παζάρι»
Η θέση της Αθήνας προς το Παρίσι – την οποία αναμένεται να τονίσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Εμανουέλ Μακρόν- είναι πως η ενίσχυση της Τουρκίας με τους πυραύλους Μeteor, παράλληλα και με την απόκτηση μαχητικών Eurofighter, αποδυναμώνει την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας, και καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την Τουρκία…
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει εκ νέου τον αποσταθεροποιητικό και επικίνδυνο ρόλο που παίζει η Τουρκία όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και να θέσει τη Γαλλία και τις άλλες συμμαχικές χώρες προ των ευθυνών τους.
Η συνάντηση Δένδια με τη Γαλλίδα Πρεσβευτή στην Αθήνα
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε καλέσει στο Πεντάγωνο την πρεσβευτή της Γαλλίας, Λοράνς Αουέρ, για να εκφράσει την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον πρωθυπουργό, να δηλώνει σε συνέντευξη του στον Alpha, ότι ο υπουργός…. κινήθηκε «προληπτικά».
«Ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων Μeteor στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία», είχε δηλώσει τότε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη «δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών».
Το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι.
«Ο δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ θα συζητήσουν για ζητήματα ευρωπαϊκού, αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος με αιχμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.
Διεθνής Διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα και αύριο στο Παρίσι
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη που οργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Η Σύνοδος Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.), στην οποία συμπροεδρεύει η Ινδία, και θα δώσει το παρών και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μόντι, είναι μια Διεθνής Διάσκεψη με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων απ’ ολόκληρο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμούς, και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
H Ελλάδα εδώ και καιρό μετέχει στον διεθνή διάλογο για τo A.I. και ο πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει ένα συγκροτημένο σχέδιο για τη χώρα μας, το οποίο επεξεργάστηκε η αρμόδια Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ. και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του M.I.T..