Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Το τρίγωνο του διαβόλου για την κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μπορεί η κυβέρνηση να αγόρασε χρόνο με τη κίνηση της να μη φέρει αύριο προς ψήφιση στο δεύτερο γύρο προαπαιτουμένων με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές τις ρυθμίσεις για τς πρόωρες συντάξεις και την φορολογία των αγροτών, ωστόσο το ζήτημα των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων και των κόκκινων δανείων θα είναι στο αυριανό πακέτο προκαλώντας ήδη μεγάλη κοινωνική αναστάτωση.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις υπέβαλε αίτημα στους “θεσμούς” για την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που θα προστατεύει την κύρια ή τη μοναδική κατοικία από τους πλειστηριασμούς

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ για να υπαχθούν στις διατάξεις, οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια αλλά και να καταβάλλουν ορισμένο ύψος μηνιαίας δόσης.

Σύμφωνα με το «νομοσχέδιο Σταθάκη» προβλέπεται το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015, αρκεί:

α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ
β)το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ
γ)το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Μα σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την άνοιξη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή στο Υπ. Οικονομίας όπου με συμμετοχή και με ειδικών εξωτερικών συνεργατών καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί λύση και στο ζήτημα των “κόκκινων δανείων” που άπτεται άμεσα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ξεκινάει με τα stress test εντός Αυγούστου.

Γι αυτό το λόγο η επικεφαλής των Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη ετοιμάζεται για ταξίδι στη Φρανγκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, ενώ η πρόθεση πλέον του υπουργείου σύμφωνα με πληροφορίες είναι να ανοίξει ο δρόμος ώστε να αποκαλυφθεί ποιος πραγματικά αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με το δάνειο της πρώτης κατοικίας του και ποιος κρύβεται πίσω από την συγκυρία για να αποφύγει πληρωμές.

Όσον αφορά τη φορολογία αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένονται σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών να έρθουν στη ελληνική Βουλή προς ψήφιση περί τις 5 Αυγούστου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε