Παρασκευή, 26 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Το βάρος στην οικονομία – Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης διά στόματος Μητσοτάκη

Το βάρος στην οικονομία – Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης διά στόματος Μητσοτάκη

Η έμφαση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή στην οικονομία μόνο τυχαία δεν ήταν. Αντιθέτως, η οικονομία αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης μετά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ενώ σφραγίζει την αρνητική απάντηση του Μαξίμου στα σενάρια πρόωρων εκλογών που υποστήριξε δημοσίως από το βήμα της Βουλής χθες ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την προσφυγή στις κάλπες ως αναπόφευκτη εξέλιξη.

Το μήνυμα του Μαξίμου είναι σαφές: η διαχείριση της επόμενης μέρας είναι το μόνο που απασχολεί τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε ειλικρινής στην τοποθέτησή του, καθώς μίλησε δίχως περιστροφές για δραματικές, πολυεπίπεδες και πρωτόγνωρες συνέπειες από τον κορονοϊό, αλλά και σοβαρές δυσκολίες, ενώ απέφυγε να μπει στη διαδικασία να διατυπώσει συγκεκριμένες προβλέψεις για την ύφεση, αν και προκλήθηκε από τον κ. Τσίπρα.

Click4more Αυτοί θα πάρουν το έκτακτο επίδομα και τον Μάιο – Όλα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Οι δύο βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού πάντως – ήτοι η τρίμηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και η επιδότηση των αποδοχών όσων θα εργάζονται εκ περιτροπής ή με μερική απασχόληση μετά την κρίση – δείχνουν πως το σημείο-κλειδί για το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια για τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σύντομα θ’ ανακοινωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση του τουρισμού, ενώ για μία ακόμη φορά τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει και δη με ταχείς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό της έργο σε όλα τα πεδία και όχι μόνο στην οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα αναγκαία καύσιμα για να δουλέψουν με τη μέγιστη ισχύ οι μηχανές της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση. Συγκεκριμένα:

  • Διαχειρίζεται με προνοητικότητα και σύνεση τους πόρους του προϋπολογισμού.
  • Αξιοποιεί τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας που πηγάζουν από τις αποφάσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ.
  • Είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Διεκδικεί περαιτέρω δραστικές και καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε επίπεδο ΕΕ.
  • Δανείζεται επιτυχώς από τις αγορές, παρά το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.
  • Υλοποιεί διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την επιδότηση των αποδοχών των εργαζομένων μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την επιδότηση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και την ενίσχυση των κλάδων της οικονομίας – όπου αυτό απαιτείται – έως το τέλος του έτους. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, κοστίζει 24 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,5 δισ. προέρχονται από ίδιους πόρους και τα υπόλοιπα από κοινοτικούς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις