Πολιτική

Το ΥΠΕΞ απορρίπτει την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης: Δεν μεταβάλλει τον παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του

«Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζουν με μονομερείς, νομικά αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις»
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η Ελλάδα απορρίπτει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης περί έγκρισης του ψευδεπίγραφου τουρκολιβυκού μνημονίου» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική τοποθέτηση μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λιβύη για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι οι γεωγραφικές πραγματικότητες και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας δεν μπορούν να μεταβληθούν μέσω μονομερών κοινοβουλευτικών αποφάσεων που στερούνται νομικής βάσης.

«Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζουν με μονομερείς, νομικά αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας απέναντι στις εξελίξεις στη Λιβύη.

«Η Ελλάδα απορρίπτει την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης περί έγκρισης του ψευδεπίγραφου τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η απόφαση αυτή δεν μεταβάλλει τον παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του μνημονίου, το οποίο αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της περιοχής.

Η γεωγραφία και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν αλλάζουν με μονομερείς, νομικά αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις. Η Τουρκία και η Λιβύη δεν διαθέτουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές που να παρέχουν νόμιμη βάση για την επιχειρούμενη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Το μνημόνιο παραγνωρίζει, εξάλλου, τα ελληνικά νησιά και τα δικαιώματά τους σε θαλάσσιες ζώνες με βάση την UNCLOS και το διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Έχοντας ήδη συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο και την Ιταλία, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα έχει αποδείξει τον σεβασμό της στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών κρατών.

Καλούμε τη λιβυκή πλευρά να απόσχει από κάθε ενέργεια που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα έχει ήδη ενημερώσει τους εταίρους και συμμάχους της και θα προβεί σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια για τη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προβάδισμα σχεδόν επτά μονάδων για την ΕΛΑΣ στην Αττική - Το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα
Η δημοσκόπηση της Opinon Poll αποτυπώνει σαφή διαφορά μεταξύ Αμαλίας και Χαριλάου Τρικούπη στο Λεκανοπέδιο, τροφοδοτώντας τη συζήτηση για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην αντιπολίτευση
O Αλέξης Τσίπρας
Το ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και ευρωπαϊκές κυρώσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο - «Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρίνεται στην πράξη»
Απαντήσεις για τις διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου ζητά η Χαριλάου Τρικούπη, καταγγέλλοντας παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Επικύρωση τουρκολιβυκού μνημονίου: Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις κινήσεις Τουρκίας και Λιβύης – «Δεν αλλάζει η γεωγραφία», «το καλώδιο θα προχωρήσει»
Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και εμπόδια στις συνομιλίες Αθήνας και Τρίπολης για την ΑΟΖ - Στο προσκήνιο Κρήτη, Chevron και ηλεκτρική διασύνδεση - Η αντίδραση της ΕΕ και ο κρίσιμος ρόλος της Αιγύπτου
Τουρκολιβυκό μνημόνιο 20
Δημοσκόπηση Opinion Poll για την Αττική: ΝΔ 31,5%, ΕΛΑΣ 16,9%, ΠΑΣΟΚ 10,2% – Διχασμένοι οι πολίτες για την αυτοδυναμία
Στο 64,9% η παράσταση νίκης για το κυβερνών κόμμα - Ο Τσίπρας προηγείται του Ανδρουλάκη ως πιθανός αντίπαλος του Μητσοτάκη - «Αγκάθι» η ακρίβεια, ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
(Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ 125
Σαμαράς για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Τα γεγονότα στη Λιβύη εκθέτουν ανεπανόρθωτα Γεραπετρίτη και Μητσοτάκη»
Σφοδρή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στην κυβέρνηση μετά την αναφερόμενη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή της Λιβύης - «Κοιμισμένοι, κολυμπάμε στα δήθεν ήρεμα νερά με την Τουρκία»
ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ 34
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας: AI και προσέλκυση επιστημόνων στο επίκεντρο – Ο σχεδιασμός για νέο υπουργείο
Οι νέες υποδομές «Δαίδαλος» και «Pharos», η αύξηση των δαπανών για έρευνα και η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρία Λέπτιν