Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το μεγάλο ζήτημα των ελληνοποιήσεων.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται να νομοθετηθούν αυστηρότερα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παρανομούν. Μάλιστα, όπως ανέφερε πηγή του ΥΠΑΑΤ για τα πρόστιμα αυτά υπάρχουν σκέψεις να υπολογίζονται επί του τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων.
Παράλληλα, το νέο πολυνομοσχέδιο κινείται στη φιλοσοφία της ενοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών (ΕΦΕΤ, ΥπΑΑΤ, κ.λ.π.) καθώς όπως είπαν στελέχη του υπουργείου «δε γίνεται να ελέγχεται ένας επαγγελματίας από 4-5 διαφορετικά κλιμάκια. Αυτό θα πρέπει να γίνεται από ένα μικτό κλιμάκιο το οποίο θα τα κάνει όλα».
Εξετάζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό το διάστημα η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Μέτρο που, μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και τη συμμετοχή των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα θα μειώσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής των αγροτών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το γάλα, πηγές από το ΥΠΑΑΤ επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γίνεται μια προσπάθεια για οριστικοποίηση της σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να πιέζει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ενώ έντονες αναμένονται να είναι οι διεργασίες τις επόμενες μέρες.
Τέλος, εντός του Οκτώβρη επίκειται η πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων προς τις τράπεζες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου προβλέπεται να «πέσουν» στην αγορά περί τα 400 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ, θα έχουν χαμηλά επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.