Site icon NewsIT

Τόσκας: Εκκένωση της Ειδομένης σε 3 εβδομάδες – “Σε κάποιους μπορεί και να γίνει χρήση ήπιας αστυνομικής βίας…”

01.04.2016 | 13:38
Τόσκας: Εκκένωση της Ειδομένης σε 3 εβδομάδες – “Σε κάποιους μπορεί και να γίνει χρήση ήπιας αστυνομικής βίας…”

Την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες προανήγγειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη χωρίς να αποκλείει την “χρήση ήπιας αστυνομικής βίας” σε καποιους που όπως είπε "δημιουργούν προβλήματα".

Σε συνέντευξή του στη Huffingtonpost Greece, ο Νίκος Τόσκας δηλώνει ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας, προσθέτοντας όμως ότι «σε κάποιους που δημιουργούν προβλήματα μπορεί και να γίνει χρήση αστυνομικής βίας».

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε επιθυμία μας να επιτεθούμε σε 13.000 κόσμο, εκ των οποίων το 50% είναι γυναίκες και παιδιά, με βίαια αστυνομικά μέσα αστυνομικά. Θα πειστούν αυτοί οι άνθρωποι, θα γίνει πιο έντονη προσπάθεια τις επόμενες ημέρες για να φύγουν από αυτό το χώρο και να πάνε σε καταυλισμούς. Φυσικά σε κάποιους που δημιουργούν προβλήματα μπορεί και να γίνει χρήση αστυνομικής βίας, αλλά ήπιας και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Ο Υπουργός είπε ακόμη για την Ειδομένη ότι «Ήδη έχει αρχίσει μία μικρή προσφυγική ροή προς τα πίσω και θα γίνουν ιδιαίτερες προσπάθειες τις επόμενες ημέρες ώστε η ροή αυτή να γίνει μεγαλύτερη».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν “ύποπτες” ΜΚΟ ο Νίκος Τόσκας απάντησε:

“Ύποπτες δεν θα έλεγα, επιπόλαιες θα έλεγα ότι υπάρχουν. Άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα σύνορα έχουν κλείσει, άνθρωποι που ωθούν τους πρόσφυγες σε λάθος κατεύθυνση ή τους διατηρούν ψευδαισθήσεις. Εμείς προσπαθούμε να πούμε όλη την αλήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι συγκεντρωμένοι σε αυτή την περιοχή. Δεν είναι καλό ούτε για αυτούς να μένουν σε αυτόν τον χώρο γιατί υπάρχουν πολύ καλύτεροι χώροι από πλευράς στέγασης, τροφής και περίθαλψης. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να προχωρήσουν πέρα από τα σύνορα. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και πρέπει να μας εμπιστευτούν ως επίσημη Αρχή.

Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της σε ότι αφορά στην προστασία των προσφύγων ώστε να μην παραπλανόνται. Δεν πρόκειται να ξαναφήσουμε να διανεμηθούν φυλλάδια που ωθούν τους πρόσφυγες στο να περάσουν τα σύνορα ή που τους λένε ψευδή πράγματα. Εμείς τους πληροφορούμε με τα πραγματικά στοιχεία και σιγά σιγά οι πρόσφυγες αρχίζουν να το καταλαβαίνουν αυτό”.

“Η συμφωνία δεν έχει αρχίσει να τηρείται”

Για τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ ο Υπουργός σχολίασε: “Η συμφωνία δεν έχει αρχίσει να τηρείται. Θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες. Και οι Τούρκοι από εδώ και οι Έλληνες από εκεί είναι για να επιτηρούν τις ροές, τις επιστροφές, μόνο για αυτό το λόγο είναι εκεί. Εκεί θα δούμε κατά πόσο η τουρκική πλευρά είναι συνεπής με τη συμφωνία και παραλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κυρίως τους μετανάστες, και κατά πόσο τηρεί αυτά που συμφώνησε”.

Και πρόσθεσε: “Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί το κατά πόσο η Τουρκία είναι συνεπής με τη συμφωνία, κατά πόσο είναι συνεπής στο κυνήγι των δουλεμπόρων και των διακινητών, κατά πόσο είναι συνεπής στο να κλείσουν αυτά τα μαγαζιά που πουλάνε βάρκες και σωσίβια στην απέναντι πλευρά”.

Η ομάδα Δέλτα προκαλούσε σε πολλές περιπτώσεις – Δεν υπάρχει ομάδα “Ο”

Ο Υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία περί ομάδας “Ο”στη θέση της καταργημένης ομάδας Δέλτα.

“Δεν ξέρω που τη βρήκανε κάποιοι αυτή την ομάδα. Ομάδα «Ο» δεν υπάρχει. Είναι εφεύρημα δημοσιογραφικό και δεν τη γνωρίζω. Αν τη ξέρετε εσείς πείτε το. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν αναπροσαρμόζουμε και την οργάνωσή μας και τη δράση μας ανάλογα με τις ανάγκες. Αλλά πραγματικά εγώ δεν γνωρίζω κάποια ομάδα «Ο» και δεν ξέρω αν υπάρχει. 
Έγινε μία προσπάθεια δημοσιογραφική για να πουν κάποιοι ότι ξαναδημιουργούνται οι ομάδες «Δέλτα». Οι ομάδες αυτές δεν ξαναδημιουργούνται γιατί λειτουργούσαν αυθαίρετα, προκαλούσαν σε πολλές περιπτώσεις, ήταν έξω από κάθε μορφή ελέγχου και τέτοια ομάδα δεν θα ξαναδημιουργήσουμε. Ευέλικτους σχηματισμούς για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες καταστάσεις φυσικά και μπορεί να δημιουργηθούν. Άλλα ούτε ομάδα Δέλτα, ούτε «Ο» υπάρχει αυτή τη στιγμή. (…)

“Η Αστυνομία είχε μάθει μόνο την καταστολή μέχρι τώρα”

“Οι αστυνομικοί δεν ενεργούν σύμφωνα με το τι θέλει ο καθένας, οι αστυνομικοί ενεργούν σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο συντάσσει η ηγεσία της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και όχι σύμφωνα με το τι είχανε μάθει μέχρι τώρα. Ξέρετε η Αστυνομία είχε μάθει μόνο την καταστολή μέχρι τώρα….”
“Για τους τζιχαντιστές του Παγκρατίου”

“Ότι στοιχεία είχαν βρεθεί εκείνη την εποχή διαβιβάστηκαν όλα στις βελγικές Αρχές και από εκεί και πέρα αυτές είναι αρμόδιες να τα αξιολογήσουν. Αυτούς αφορούν αυτά τα θέματα αυτή την εποχή, αυτοί πρέπει να συνδυάσουν όλους τους παράγοντες και αυτό πιστεύω ότι κάνουν. Επομένως εμείς δεν αναλύσαμε αυτά τα στοιχεία, τα δώσαμε στις βελγικές Αρχές για ανάλυση όπως ζητήθηκε”.

“Δεν μπορεί να θεωρηθεί ένοπλη ομάδα ο Ρουβίκωνας”

Ο Υπουργός μίλησε και για το περιβόητο βίντεο με τα όπλα από την διαμαρτυρία στα Εξάρχεια αλλά και το πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή.

“Υπάρχουν ναρκωτικά στα Εξάρχεια, υπάρχουν ναρκωτικά στη δυτική Αττική. Εμείς θα δείτε ότι θα κάνουμε πετυχημένες ενέργειες. Προετοιμαζόμαστε για να δώσουμε ένα τέλος στις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και μέσα στα Εξάρχεια και σε άλλες επικίνδυνες περιοχές όπως είναι η δυτική Αττική.

Όσον αφορά στον Ρουβίκωνα δεν μπορεί να δοθεί ο όρος ένοπλη ομάδα σε κάποιον έτσι αυθαίρετα. Ένοπλη ομάδα είναι αυτή που τα μέλη της έχουν όπλα. Επομένως εμείς θα αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε. Δεν ξέρω αν αυτά τα όπλα ήταν πραγματικά ή ψεύτικα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε ανθρώπους να κυκλοφορούν σε στιλ φαρ ουέστ στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι νόμιμες Αρχές που είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις αυθαιρεσίας

Υπάρχουν προβλήματα στα Εξάρχεια. Προβλήματα που δεν αφήνουν την Αστυνομία να δράσει όπως πρέπει. Υπάρχουν προβλήματα ανεπαρκούς αστυνόμευσης, προβλήματα μη αποδοχής της αστυνόμευσης. Αυτά δεν λύνονται σε μία μέρα, δεν λύνονται με σόου της μορφής που γίνονταν παλιά, τα οποία διαρκούσαν 24 ώρες και μετά τα πράγματα γυρνούσαν στην πρότερη κατάσταση.

Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνιμες καταστάσεις ασφάλειας σε όλες της περιοχές. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας στο προσφυγικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείψαμε την καθημερινότητα. Αν θέλετε κάντε μία σύγκριση της ηρεμίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αθήνα με προηγούμενες περιόδους που δεν υπήρχε το προσφυγικό και οι Αρχές είχαν μία προτεραιότητα την αστυνόμευση. Νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση τώρα παρότι υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις από πολλές μεριές. Θα προχωρήσουμε συστηματικά. Εμείς προχωράμε συστηματικά, δεν προχωράμε με θεαματικές δράσεις της μίας ημέρας”

“Να μην γκετοποιούνται πληθυσμιακές ομάδες”

“Δεν υπάρχει καμία κοινωνία που να είναι διασφαλισμένη για πάντα από την τρομοκρατία. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ένας διαρκής αγώνας, ένας αγώνας που κύρια πρέπει να εστιάζεται στα πολιτικά μέσα, όπως αυτό που σας είπα πριν για την ενσωμάτωση των πολιτών. Να μην γκετοποιούνται πληθυσμιακές ομάδες. Από εκεί και πέρα το θέμα έχει σχέση με την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ρατσιστικά ένας μέρος του πληθυσμού. Εμείς έχουμε μάθει για χιλιάδες χρόνια να ζούμε μαζί με ανθρώπους άλλων λαών, άλλων θρησκευμάτων και άλλων πεποιθήσεων χωρίς να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτή η ανεκτικότητα μας έχει σώσει μέχρι τώρα, αυτή η ώσμωση που γίνεται με τους άλλους πολιτισμούς μας έχει σώσει. Βέβαια πιστεύω αυτά τα παραδείγματα να τα υιοθετήσουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν θα πρέπει να γκετοποιούν πληθυσμιακές ομάδες γιατί μέσα εκεί γεννιέται το αυτό του φιδιού..”.

Πηγή: huffingtonpost.gr
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version