Τη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να συνδυαστεί «η ασφάλεια με τις υπάρχουσες ελευθερίες και τη δημοκρατία στην Ευρώπη» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλέστεροι οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά χωρίς να διαταραχθεί το δημοκρατικό πλαίσιο, το πλαίσιο των θεσμών και του πολιτισμού μας».
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως στο ζήτημα της καταχώρισης πληροφοριών γύρω από τις αεροπορικές μετακινήσεις κάθε πολίτη της ΕΕ (PNR) αναμένεται να έχουν ληφθεί αποφάσεις μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών, στις αρχές Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως σε αυτό το ζήτημα η ελληνική θέση είναι να διατηρούνται οι πληροφορίες όσο χρειάζεται, αλλά όχι περισσότερο από δύο χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την απενεργοποίηση του ελαφρού οπλισμού, ο Ν. Τόσκας επισήμανε πως υπήρξε «απόλυτη ταύτιση» στο Συμβούλιο ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα τα όπλα στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου να υποβάλλονται σε έλεγχο και οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά την είσοδό τους στη ζώνη Σένγκεν, ο αναπληρωτής υπουργός Προστσίας του Πολίτη ανέφερε ότι «αυξάνεται ο βαθμός ελέγχου» υπό την πίεση των «ξένων μαχητών» που επιστρέφουν στην Ευρώπη από τρίτες χώρες.
Τέλος, αναφορικά με το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και υπηρεσιών, ο Ν. Τόσκας σχολίασε πως υπάρχουν «πολλές ευαισθησίες» στα κράτη-μέλη σχετικά με το διάστημα που θα κρατούνται οι πληροφορίες αυτές. Όπως ανέφερε, πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτά τα στοιχεία δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, έτσι ώστε «να μην διαταραχθούν τα δημοκρατικά ιδεώδη μας».
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως ιδιαίτερη υποστήριξη έλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν άμεσα οι ελληνικές αρχές ως προς τη φύλαξη των περιοχών γαλλικού ενδιαφέροντος, αλλά και με την άμεση ανταπόκρισή τους στην ανταλλαγή πληροφοριών.
Τέλος, οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στην εμπλοκή της Europol στα hotspots, διευκρίνισαν πως θα γίνει υπό τον έλεγχο των εθνικών αρχών και πως αυτό που επιζητείται είναι η γρήγορη διασταύρωση πληροφοριών, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των διακινητών και της τρομοκρατίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ