«Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε». Αυτός είναι ο τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Le Monde. Ένα άρθρο αφιερωμνένο στη χώρα μας, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup.
Τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα μετά την συμφωνία στο Λουξεμβούργο είναι πραγματικά αμέτρητα. Τα εύσημα στην κυβέρνηση και στους εταίρους για την συμφωνία είναι πολλά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως πολλά από τα ρεπορτάζ στέκονται και στο κουράγιο του ελληνικού λαού. Ο οποίος κατάφερε να αντέξει –όχι πάντως “αναίμακτα”– την χειρότερη οικονομική και πολιτισμική κρίση στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.
Τα διεθνή ΜΜΕ, λοιπόν, περιμένουν την… γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα. Και όπως όλα δείχνουν, το… ερώτημα δεν είναι εάν θα φορέσει γραβάτα απόψε, στην “φιέστα” που ετοιμάζεται στο Ζάππειο, αλλά… τι χρώμα θα είναι αυτή!
Αποθέωση Le Monde για Τσίπρα και ελληνικό λαό
«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα βλέπει επιτέλους φως στο τούνελ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν, τη νύχτα της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σε μία συμφωνία για την ελάφρυνση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους. Στις 20 Αυγούστου, Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης για να ξεκινήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, η συμφωνία ‘θέτει ένα συμβολικό τέλος σε μια υπαρξιακή κρίση του ενιαίου νομίσματος, μία κρίση από την οποία επέζησε’», συνεχίζει η Le Monde.
Μάλιστα, η έγκριτη γαλλική εφημερίδα επισημαίνει: «Ενώ νέα ιταλικά σύννεφα σκιάζουν την οικονομία της ηπείρου και η μεταναστευτική κρίση δοκιμάζει σημαντικά την Ευρωπαϊκής Ένωση, είχε έρθει η ώρα για να κλείσει το κεφάλαιο της Ελλάδας, στο οποίο η ευρωπαϊκή ιδέα γνώρισε το πρώτο της ναυάγιο».
«Κατά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη μας έδειξε αυτό που ξέρει να κάνει χειρότερα: απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, ρήξη μεταξύ Βορρά και Νότου και ένοχη έλλειψη ανταπόκρισης», υπογραμμίζει το κύριο άρθρο εξηγώντας το «γιατί»: «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2010 ήταν καταστροφικό. Η χώρα κατέρρευσε, η οικονομία ‘μπήκε στην εντατική’, η ανεργία σημείωσε έκρηξη, ειδικά ανάμεσα στους νέους, το ηθικό των Ελλήνων έπεσε πολύ χαμηλά. Αλλά, η Ελλάδα επέζησε, το Grexit αποφεύχθηκε, η ευρωζώνη δεν εξερράγη».
Μέσα από αυτά τα ερείπια», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας “Le Monde”, «ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχτηκε σε ένα γενναίο πρωθυπουργό, ο οποίος ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τους αντίξοους ανέμους, οι οποίοι προέρχονταν τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τους συντρόφους του».
Και, εν κατακλείδι, «για την Ελλάδα, τελειώνουν οκτώ χρόνια θυσιών και προσπαθειών», δήλωσε ικανοποιημένος ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι Έλληνες επέδειξαν ανθεκτικότητα και ρεαλισμό. Στην Αθήνα, είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή η περίοδος των θυσιών έχει παρέλθει».
La Repubblica: “Ο Τσίπρας δεν γνωρίζει σχεδόν τι σημαίνει λαϊκισμός”!
Στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εστιάζει αναλυτικό άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Eurogroup.
Και μάλιστα… τον αποθεώνει ακόμη περισσότερο από την Le Monde.
«Το να μιλά κανείς για υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης (όπως ευχήθηκε το περιοδικό Foreign Policy) ίσως είναι πρώιμο. Οι δύο επιτυχείς κινήσεις του κ. Τσίπρα την τελευταία εβδομάδα -πρώτα ο συμβιβασμός με την Fyrom και τώρα η αναδιάρθρωση του χρέους- δίνει στον Έλληνα ηγέτη το προφίλ ενός προστατευόμενου είδους της διεθνούς πολιτικής: Εκείνο -πλέον σπανιότατο- ενός ηγέτη που δεν γνωρίζει, σχεδόν, τι σημαίνει ο λαϊκισμός» γράφει η εφημερίδα.
Click4more: “Ρουκέτες” Βαρουφάκη κατά Ευρωπαίων υπουργών και Τσίπρα!
«Σήμερα, ο κ. Τσίπρας δρέπει τους καρπούς των ρεαλιστικών επιλογών του» αναφέρει η La Repubblica και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι το 20% των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες φτώχειας, η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης είναι θετική και η ελάφρυνση του χρέους επιτρέπει να ατενίζει κανείς το μέλλον, χωρίς υπερβολική ανησυχία.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι τα κοινωνικά μέτρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποσπάσει από τους δανειστές (όπως η περίθαλψη για 2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν αποκλεισμένοι από κάθε φροντίδα) μπόρεσαν να περιορίσουν τις συνέπειες της κρίσης.
Η συμφωνία στο Eurogroup, το Σκοπιανό και οι εκλογές
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε μεγάλες θυσίες για την παραμονή στο ευρώ, χωρίς κανείς να θέσει υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα. Και κατάφερε να διαχειριστεί τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα, μεγαλύτερα από της Ιταλίας (παρά την οικονομική κρίση και τη Χρυσή Αυγή), χωρίς να εκλείψει η αρχαία ελληνική παράδοση της φιλοξενίας.
«Η συμφωνία με τα Σκόπια είναι ακόμη μία απόδειξη διπλωματικής ενόρασης σε μία Ευρώπη, στην οποία υπερέχουν τα γκάλοπ και τα συμφέροντα εθνικού χαρακτήρα» τονίζει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι η Κεντροδεξιά κατηγορεί την κυβέρνηση πως υπέγραψε τη συμφωνία για να λάβει αντάλλαγμα στο θέμα του χρέους, έστω και αν η αυτή η Κεντροδεξιά αντιπολίτευση, στο παρελθόν, «ήταν έτοιμη να υπογράψει σαφώς λιγότερο ευνοϊκές συμφωνίες».
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, η La Repubblica καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την έξοδο από την ομπρέλα της τρόϊκας, για να εκμεταλλευθείόλη αυτήν την επιτυχία. Αλλά οι εκλογές θα μπορούσαν να συμπέσουν με την πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τη Fyrom. Kαι ο νέος Τσίπρας, ο οποίος τάσσεται κατά του λαϊκισμού, μπορεί να διαλέξει να χάσει μία πολύτιμη, προσωπική πολιτική ευκαιρία, για να μη χάσει το τραίνο της σταθεροποίησης των Βαλκανίων».
Για “ιστορική” συμφωνία στο Eurogroup μιλούν τα σερβικά ΜΜΕ
Μεγάλη δημοσιότητα δίνει και ο σερβικός Τύπος (έντυπος και ηλεκτρονικός) στην απόφαση του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα και την έξοδο από την κρίση. Γενική είναι η εκτίμηση ότι επιβραβεύτηκε η Ελλάδα για τις θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό τα τελευταία οχτώ χρόνια.
«Με δώρα βγαίνει η Ελλάδα από την κρίση» τιτλοφορεί άρθρο της η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα “Blic” του Βελιγραδίου η οποία αναφέρει ότι «κλείνει ο κύκλος της οχταετούς λιτότητας και η χώρα μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης».
Click4more: Τσίπρας σε Παυλόπουλο: «Δεν θα την γλιτώσω, την γραβάτα θα την φορέσω»
Ο δημοφιλής ιστότοπος “Β-92” ασχολείται κυρίως με τις αντιρρήσεις που είχε η Γερμανία σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και αναφέρει ότι «το Βερολίνο μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις υποχώρησε και υιοθέτησε, τελικά, την άποψη των άλλων υπουργών, ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει ισχυρή από το πρόγραμμα επιτήρησης και ελκυστική για τις αγορές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ιστορική» διότι -όπως λέγεται- για πρώτη φορά γίνονται τέτοιες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή του χρέους σε κάποια χώρα που εξέρχεται από πρόγραμμα στήριξης.
Με πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ / lemonde.fr / rep.repubblica.it