Αμετακίνητη στην προκλητική ρητορική της η Τουρκία. Η τελευταία… απόδειξη είναι τα όσα είπε ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και «δεξί χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αν θέλαμε ένταση θα μπορούσαμε να κάνουμε υπερπτήσεις και πάνω από τη χερσόνησο της Αττικής».
Η Τουρκία συνεχίζει να κατηγορεί την Ελλάδα πως είναι εκείνη που κάνει τις υπερπτήσεις, με τον Φαχρετίν Αλτούν να λέει πως η διακοπή επικοινωνίας ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συνεχιστεί!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αν η Τουρκία ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι τόσο επικίνδυνο όσο η Ελλάδα, θα είχατε δει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στους ουρανούς της Αττικής», προκαλεί ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής και τον ανταποκριτή της στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.
Συνεχίζοντας το… προκλητικό του κρεσέντο, ο Αλτούν λέει ότι «η Τουρκία απαντάει στις προβοκάτσιες της Ελλάδας», υποστηρίζοντας ότι «ελληνικά αεροσκάφη έφτασαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου. Παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις περιοχές Ντάτσα, Ντίντιμ και Νταλάμαν. Αυτά δεν τα ισχυριζόμαστε εμείς. Μιλάμε για συγκεκριμένα παραδείγματα όπου μοιραζόμαστε εικόνες ραντάρ με συμμαχικές χώρες.
Επιτρέψτε μου να εξηγήσω το γεγονός της 27ης Απριλίου προκειμένου οι αναγνώστες σας να το οπτικοποιήσουν: Αν η Τουρκία ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι τόσο επικίνδυνο όσο η Ελλάδα, θα είχατε δει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στους ουρανούς της Αττικής. Αλλά δεν έχουμε τέτοιο μέλημα. Δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση. Ωστόσο έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να απαντήσουμε σε κάθε κίνηση» προσθέτει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο άμεσος συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, αν και λέει ότι η διακοπή επικοινωνίας ανάμεσα σε Ερντογάν και Μητσοτάκη θα συνεχιστεί, σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εμπλέξει τρίτες χώρες στα ελληνοτουρκικά θέματα και πως χρειάζεται «απευθείας διάλογος».
Σε ό,τι αφορά την πώληση αμερικανικών F-16, ο Φαχρετίν Αλτούν εκφράζει αισιοδοξία ότι τελικά «θα εγκριθεί η πώλησή τους κάποια στιγμή» υποστηρίζει, παρά το μπλόκο του Κογκρέσου.
Εμμένοντας στη σκληρή γραμμή της Άγκυρας, ο Τούρκος αξιωματούχος δεν απέκλεισε έρευνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, χωρίς να διευκρινίζει πού θα γίνουν έρευνες.