Πολιτική

Τουρκική προκλητικότητα στο… μενού του δείπνου! Αυτά είπε ο Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους

Η τουρκική προκλητικότητα κυριάρχησε στην παρέμβαση Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ. Η Ελλάδα φαίνεται πως εξασφαλίζει «καθαρή» καταδίκη των τουρκικών πράξεων από τους εταίρους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι η αλληλεγγύη από την Ευρώπη είναι δεδομένη και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και ο Τουσκ στο πλευρό της Ελλάδας χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ως «παράνομη και προκλητική ενέργεια».

Σε τρεις άξονες κινήθηκε η παρέμβαση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική παραβατικότητα και όλα δείχνουν πως οι τρεις αυτοί άξονες θ’ αποτυπωθούν στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του newsit.gr στις Βρυξέλλες Αιμίλιου Περδικάρη.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά από μόνη της μια σημαντική νίκη για την Ελλάδα, καθώς, εφόσον επιβεβαιωθεί και το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που είχε διαρρεύσει χθες Τετάρτη (11.12.2019) εξασφαλίζεται η «καθαρή» καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ περιλαμβάνεται ρητή αναφορά πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες είναι άκυρο και δεν παράγει αποτελέσματα που να δεσμεύουν την ελληνική πλευρά. Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν ομόφωνα τη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, με αποτέλεσμα η κοινή αυτή δήλωση ν’ αποτελεί «ομπρέλα», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, για τις περαιτέρω ενέργειες της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.

Οι ελληνικές θέσεις έτυχαν ούτως ή άλλως θετικής ανταπόκρισης από τη λεγόμενη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών», αποτυπώνοντας και την προεργασία που έχει γίνει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όλη την εβδομάδα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι η αλληλεγγύη από την Ευρώπη είναι δεδομένη και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, ενώ υποβάθμιζαν το θέμα του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, υπενθυμίζοντας ότι δεν κυρώθηκε καν από το λιβυκό Κοινοβούλιο.

Έτσι, επιβεβαιώθηκε αυτό που δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Η Ευρώπη θα υψώσει τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα». Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε παράλληλα σκληρή γλώσσα για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο χαρακτήρισε «δήθεν» και τόνισε με ευθύ τρόπο πως είναι άκυρο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κάποιο έννομο αποτέλεσμα.

Στήριξη της Ελλάδας και από τον Τουσκ

Εξίσου καθαρή ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, εξέφρασε στήριξη στην Ελλάδα και χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ως «παράνομη και προκλητική ενέργεια που προκαλεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή». Κάλεσε δε την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας.

Πάντως, η επιτυχία της ελληνικής πλευράς γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν ληφθεί υπόψη ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν ήταν το βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη του δείπνου των ηγετών και της Συνόδου. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η κλιματική αλλαγή, όπου αναδείχθηκαν με το «καλησπέρα» οι χαώδεις διαφορές αντίληψης ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ.

Θα συζητηθεί, εξάλλου, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο – δηλαδή ο προϋπολογισμός της ΕΕ – όπου υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφωνίες με το αρχικό σχέδιο που έχει παρουσιαστεί, ενώ για να εγκριθεί χρειάζεται ομοφωνία. Αύριο, τέλος, θα γίνει ειδική σύνοδος για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, στην οποία θα συμμετάσχουν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συγκυρία των βρετανικών εκλογών, εξάλλου, και η αναμονή για τις τελικές διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι από τα θέματα που κυριαρχούν μοιραία στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής με τη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: τα φώτα συγκέντρωσε η 34χρονη Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, η οποία τυχαίνει επιπλέον να έχει την ιδιότητα της προεδρεύουσας, καθώς η χώρα της θα έχει την προεδρία της ΕΕ έως το τέλος του έτους.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας