Site icon NewsIT

Τουλάχιστον 2 δισ. μπορούν να μπουν άμεσα στα ταμεία της Ελλάδας από τη συνεργασία με τη Ρωσία

09.04.2015 | 09:03
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Ο αγωγός, αλλά και το ενδιαφέρον των Ρώσων για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ μπορούν να φέρουν στα κρατικά ταμεία μια ένεση ρευστότητας - “Ο Πούτιν με δική του πρωτοβουλία πρότεινε την προκαταβολή κερδών από τον αγωγό φυσικού αερίου”, είπε ο κ. Φλαμπουράρης - Η πρόταση Πούτιν αφορά στην επέκταση του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, όπου μέσω ενός ελληνικού αγωγού ρωσικό φυσικό αέριο θα προωθείται προς την Ευρώπη

 Βέβαια όλα αυτά σε βάθος χρόνου και κανείς δεν αναφέρεται σε αντικατάσταση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ή επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Ωστόσο η προοπτική που άνοιξε κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα, ειδικά σε ό,τι αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου μπορεί να θεωρηθεί ως η μεγαλύτερη επενδυτική προοπτική στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

“Από την Ελλάδα δε ετέθη θέμα δανείου”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. “Ο Πούτιν με δική του πρωτοβουλία πρότεινε την προκαταβολή κερδών από τον αγωγό φυσικού αερίου”, είπε ο κ. Φλαμπουράρης και υπογράμμισε ότι η πρόταση μεταφράζεται σε “πάνω από 200 εκατομμύρια το χρόνο” λέγοντας μάλιστα ότι “αν μιλάμε δηλαδή για δέκα χρόνια, μιλάμε για κέρδη περίπου δύο δισ. ευρώ.”

Η πρόταση Πούτιν αφορά στην επέκταση του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, όπου μέσω ενός ελληνικού αγωγού ρωσικό φυσικό αέριο θα προωθείται προς την Ευρώπη. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την προκαταβολή των κερδών, ώστε η Ελλάδα να λάβει άμεσα χρήματα για την τόνωση των εσόδων του κράτους, αλλά και τη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η λειτουργία του αγωγού θα ξεκινήσει το 2019, ωστόσο η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλει από τώρα τα κέρδη κάποιων ετών.

“Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που μετατρέπει την Ελλάδα σε ισχυρό ευρωπαϊκό κέντρο σε ότι αφορά στην ενέργεια” είπε μιλώντας στο mega ο κ. Φλαμπουράρης.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο επισημαίνουν δύο ακόμη σημεία. Εκτός από το ενδιαφέρον των Ρώσων για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, έντονο είναι το ενδιαφέρον της Ρωσικής πλευράς και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πλέον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα μελετά την παραχώρηση ενός προβλήτα στους Ρώσους, έτσι ώστε να μπουν ακόμη περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version