Στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε
τη ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας και για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια. Της καταλόγισε ευθύνες και για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή έκρυψε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για “μαξιλάρι” στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όσους υποδεικνύουν οικονομική πολιτική στην κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε οτι το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και, σήμερα, δεν μπορεί να ζητείται από μία κυβέρνηση 50 ημερών να απολογείται γι’ αυτά. Ευθύνες επέρριψε και στις τράπεζες διεθνώς. Τις χαρακτήρισε υπόλογες για την κρίση καθώς μαζεύουν χρήματα και δεν επενδύουν.
Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και, όπως τόνισε, το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του τετραετούς της προγράμματος για τη χώρα, για να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και των συνεχών προβλημάτων.
Οπως είπε το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση. Ταυτοχρόνως, ανέλαβε την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να ανατάξει την οικονομία της. “Γι’ αυτό δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης” είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας τονίζοντας ότι “αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε”. Και επισήμανε τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης: νοικοκύρεμα, ανάταξη της οικονομίας και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Είπε επίσης οτι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες. Αναφέρθηκε στα δείγματα γραφής, όπως είπε, που έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τα οποία δείχνουν και την αποφασιστικότητά της να παραμείνει πιστή σε όσα δεσμεύτηκε.
Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα. Είπε ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση, αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Μίλησε για τρεις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της:
1. Την ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες.
2. Δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση.
3. Κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές, αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία.
Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης στην εισήγησή του είπε ότι “σε πενήντα μέρες άνοιξαν, συζητούνται σε ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης και έρχονται προς ψήφιση, ως νομοθετήματα, όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Ό,τι δεν τολμήθηκε να γίνει στην Ελλάδα επί δεκαετίες”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οργή Παπανδρέου
Υπ.Οικονομικών: Χτίζουμε μέρα-μερα την αξιοπιστία μας