Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάντως, υπερασπίστηκε την οικονομική του πολιτική και χαρακτήρισε την ιταλική οικονομία “υγιή” και υποσχέθηκε πως θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτό που μένει να δούμε είναι η αντίδραση των αγορών και το αν κατάφερε να πείσει τις αγορές ή όχι. (Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ)
Το σίγουρο είναι ότι η κρίση επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο (εν μέσω προεκλογικής περιόδου), ανέβαλε ξανά την αναχώρησή του για τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να συναντηθεί με την υπουργό Οικονομικών, Άννα Σαλγκάδο και να συζητήσουν τις εξελίξεις.
Με γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso τονίζει: ”Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αποτελούν πηγή ανησυχίας, ωστόσο αυτές οι εξελίξεις είναι αδικαιολόγητες με βάση τις οικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές των δύο αυτών μελών καθώς και των ενεργειών που κάνουν για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές”.
Ουσιαστικά ο Barroso απευθύνει έκκληση να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου ώστε να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα επίλυσης της κρίσης, ανάλογο της βαρύτητας της κατάστασης, αφου, όπως επισημαίνει, καραδοκεί ο συστημικός κίνδυνος της κρίσης χρέους.
“Η απόδοση των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό”, σχολίασε ο φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE. “Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση”, πρόσθεσε.
Οι εξελίξεις ρίχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης έπιασε… ιστορικό χαμηλό 15 ετών, στο Λονδίνο ο Fin.-Times100 έκλεισε με πτώση -2,34%, ο CAC 40 στο Παρίσι στο -1,93% (καταγράφοντας την 8η συνεχόμενη πτώση του), ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση -2,30%.
Αρκεί για να ηρεμήσει τις αγορές ο Μπερλουσκόνι; – «Υγιής η ιταλική οικονομία» είπε
Οι αγορές στραγγαλίζουν Ιταλία και Ισπανία – Σημαδεύουν και τη Γαλλία