Τρίτη, 8 Οκτ.
20oC Αθήνα

Τρέμουν οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες ένα Grexit

Τρέμουν οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες ένα Grexit

«Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ιταλία». «Όταν αρχίζουν οι κλυδωνισμοί ξέρεις από πού αρχίζεις, αλλά δεν ξέρεις που σταματάς». Τάδε έφη ο πρόεδρος των Ιταλών βιομηχάνων Sergio Scuinci. Και θα μου επιτρέψετε να πω πως οι επιχειρηματίες γνωρίζουν καλύτερα από τους πολιτικούς τις συνέπειες στο νόμισμα και την οικονομία από ένα γεγονός τόσο καταλυτικό όσο το Grexit

Μάλιστα σκεφτείτε το ευρώ αν λαβωθεί και η Ιταλία, τόσο ώστε να γίνει λόγος για καταστροφικές συνέπειες. Η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος θα έχει ξεκινήσει και δεν θα αφήσει ούτε την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και συνεπώς ολόκληρη την ευρωζώνη χωρίς τεράστιες συνέπειες.

Και τότε οι Γερμανοί μπορεί να βρεθούν ενώπιον του μεγαλύτερου εφιάλτη τους. Την επιστροφή στο μάρκο.
Κι΄ αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτη των Γερμανών βιομηχάνων που δημοσιεύτηκε πέρυσι η επιστροφή στο μάρκο θα σήμαινε απώλεια της ανταγωνιστικότητας για τη Γερμανία της τάξης του 30%, αφού το μάρκο θα είναι πολύ πιο σκληρό και ακριβό από το ευρώ.

Τώρα οι ίδιοι θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τα ποσοστά γιατί πέρυσι τέτοια εποχή η ισοτιμία με το δολάριο ήταν στο 1,45, ενώ φέτος βρίσκεται στο 1,13.

Τέλος, απώλεια της ανταγωνιστικότητας για μία οικονομία που στηρίζεται στις εξαγωγές σημαίνει είτε απώλεια αγορών, είτε σκληρά μέτρα για να περιοριστεί το κόστος που τώρα παραμένει χαμηλό χάρη στο ευρώ, είτε και τα δύο ανάλογα με το εύρος των παρεμβάσεων, δηλαδή τις περικοπές μισθών πρωτίστως, όπως έγινε με το πακέτο Σρέντερ.

Θανάσης Λυρτσογιάννης  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε