Μάλιστα σκεφτείτε το ευρώ αν λαβωθεί και η Ιταλία, τόσο ώστε να γίνει λόγος για καταστροφικές συνέπειες. Η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος θα έχει ξεκινήσει και δεν θα αφήσει ούτε την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και συνεπώς ολόκληρη την ευρωζώνη χωρίς τεράστιες συνέπειες.
Και τότε οι Γερμανοί μπορεί να βρεθούν ενώπιον του μεγαλύτερου εφιάλτη τους. Την επιστροφή στο μάρκο.
Κι΄ αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτη των Γερμανών βιομηχάνων που δημοσιεύτηκε πέρυσι η επιστροφή στο μάρκο θα σήμαινε απώλεια της ανταγωνιστικότητας για τη Γερμανία της τάξης του 30%, αφού το μάρκο θα είναι πολύ πιο σκληρό και ακριβό από το ευρώ.
Τώρα οι ίδιοι θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τα ποσοστά γιατί πέρυσι τέτοια εποχή η ισοτιμία με το δολάριο ήταν στο 1,45, ενώ φέτος βρίσκεται στο 1,13.
Τέλος, απώλεια της ανταγωνιστικότητας για μία οικονομία που στηρίζεται στις εξαγωγές σημαίνει είτε απώλεια αγορών, είτε σκληρά μέτρα για να περιοριστεί το κόστος που τώρα παραμένει χαμηλό χάρη στο ευρώ, είτε και τα δύο ανάλογα με το εύρος των παρεμβάσεων, δηλαδή τις περικοπές μισθών πρωτίστως, όπως έγινε με το πακέτο Σρέντερ.
Θανάσης Λυρτσογιάννης