Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Τρέχουν για… προσύμφωνο ως την Κυριακή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μπορεί η κυβέρνηση να αισιοδοξεί σε κάποια σημεία της διαπραγμάτευσης, υπάρχει όμως πολύς δρόμος ως την οριστική συμφωνία και μάλλον αυτή σε πρώτη φάση θα αφορά μόνο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι το ΔΝΤ.

Με καταληκτική ημερομηνία την, κατά Σταθάκη, την 27η του μήνα, υπάρχουν άλλες ημερομηνίες που “καίνε” την κυβέρνηση. Το Μαξίμου θέλει να προλάβει ως την Κυριακή 10 Απριλίου να έχει μια καταρχήν συμφωνία, ένα προσύμφωνο που θα καταγράφει έστω την πρόοδο σε ορισμένα βασικά σημεία (το ασφαλιστικό είναι ένα από αυτά, αλλά και κάποια βασικά θέματα του φορολογικού).
Η κυβέρνηση “τρέχει” να προλάβει αυτή την ημερομηνία καθώς θέλει να έχει μια βάση πριν ξεκινήσει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ έτσι ώστε να μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος την ερχόμενη Πέμπτη.
Ουσιαστικά όμως δεν μιλάμε για συμφωνία, αλλά για ένα… προσύμφωνο στο οποίο θα διατυπώνεται η πρόοδος και κυρίως για μια καταγραφή της προόδου που θα έχει χρήση ως προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Το ΔΝΤ θα διατυπώσει ξεχωριστό κείμενο με τις δικές του απόψεις και κυρίως της δικές του ενστάσεις. Εδώ υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες τόσο στα δημοσιονομικά, όσο όμως και στο ασφαλιστικό, αλλά και το φορολογικό.
Βέβαιο είναι ότι την Κυριακή με το… προσύμφωνο δεν θα υπάρξει καμία κίνηση σε ότι αφορά στην εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα. Άλλωστε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι η Γερμανία και άλλες χώρες θέτουν ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης τη συμφωνία και με το Ταμείο. Κάπως έτσι όσο οι ενστάσεις του Ταμείου παραμένουν, τόσο δεν θα έρχονται χρήματα στην Ελλάδα.


Κάπως έτσι μέσα στο επόμενο διάστημα, σε περίπου 17 ημέρες δηλαδή, ως τη Μεγάλη Τετάρτη οι δυο πλευρές πρέπει να τα έχουν βρει… Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν υποχωρήσει το Ταμείο προς τις θέσεις των Ευρωπαίων η χώρα θα πρέπει να λάβει πολύ σκληρά μέτρα τόσο στις συντάξεις, όσο και στο φορολογικό, ενώ το πλέον δύσκολο θέμα αναδεικνύεται το ζήτημα των κόκκινων δανείων με την κυβέρνηση να απέχει κατά πολύ από συμφωνία τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με το Ταμείο.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε