Παράλληλα η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογίες για την παράταση ισχύος του «νόμου Παρασκευόπουλου» για ένα έτος και για την επιτάχυνση της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Προς ψήφιση επίσης τέθηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ».
Αντιδρούν οι ΑΝΕΛ
Η τροπολογία για την τουρκική μειονότητα προκαλεί τις αντιδράσεις όχι μόνο κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των ΑΝΕΛ με τον Δημήτρη Καμμένο να έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει μια “εθνικά επικίνδυνη τροπολογία που ανοίγει το παράθυρο να αναγνωρίζει τουρκικούς συλλόγους που δραστηριοποιούντες την χώρα, όπως την Τουρκική Ένωση της Ξάνθης”.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο μήνυμα φέρεται να έχει στείλει στην Κυβέρνηση και ο Πάνος Καμμένος στο περιθώριο του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κατά της τροπολογίας έχουν ήδη ταχθεί ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων, ενώ πιθανολογείται πως θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία.
Το πολιτικό ενδιαφέρον, στρέφεται στο εάν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν την τροπολογία, ή θα υπάρξουν διχοτομήσεις και τριχοτομήσεις βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Για την ψήφιση απαιτείται να συγκεντρωθεί η απλή πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 120 ψληφους.
Η τροπολογία έχει κατατεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς υπάρχει σχετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητάει “συμμόρφωση” της χώρας μας.