Η δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια βρίσκει θερμούς υποστηρικτές αλλά και σκληρούς αντιπάλους σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί οι 12 – 13 βουλευτές που αρχικά εξέφρασαν με σειρά επιστολών και ανακοινώσεων τις αντιδράσεις τους να έχουν μειωθεί, όμως πληροφορίες ανέφεραν ότι ακόμα όλοι δεν έχουν «ευθυγραμμιστεί».
Ήδη, πάντως, ένας από τους φερόμενους ως «επιφυλακτικούς» ο Χρήστος Μπγιάλας το έχει πράξει από την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής λέγοντας πως μετά τις αλλαγές που έκανε η αναπληρωτής υπουργός στο νομοσχέδιο αίρει τις όποιες επιφυλάξεις είχε σε σχέση με το άρθρο 8 καθώς οι δικές του ενστάσεις δεν εδράζονταν με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια αλλά με τα άλλα θέματα που ρυθμίζει το άρθρο.
Στην μάχη της πειθούς των «προβληματισμένων» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επιστρατευθεί και εκφράσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «χριστιανοταλιμπάν..» που απευθύνουν από βήματος της Ολομέλειας βουλευτές της πλειοψηφίας για να τους «ακούν» όσοι διαφωνούν. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, που μέσω facebook έχει προτρέψει όσους διαφωνούν να παραιτηθούν και να πάνε σε συντηρικότερα κόμματα απευθυνόμενος από το βήμα της Ολομέλειας στους αντιδρώντες είπε πως η ωριμότητα μιας κοινωνίας να αναστοχάζεται και τελικά να αλλάζει δεν καθορίζεται από την κεκτημένη ταχύτητα ενός τρένου που έρχεται από το παρελθόν.
ΝΔ: Προς ψήφο κατά συνείδηση
Στη ΝΔ, μετά την Ντόρα Μπακογιάννη που την προηγούμενη εβδομάδα διαφοροποιήθηκε και τάχθηκε ανοικτά υπέρ της αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια, η ομάδα των «γαλάζιων» βουλευτών με θετική στάση φαίνεται ότι διευρύνεται. Για αυτό και η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου είπε ότι «έχουμε αρκετές διαφωνίες αλλά επιφυλασσόμεθα να τοποθετηθούμε κατά την εξέλιξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου». Δείχνοντας ότι η λύση που θα πρυτανεύσει στο κόμμα της ΝΔ θα είναι ψήφος κατά συνείδηση όπως έγινε και με το σύμφωνο συμβίωσης.
Θετική η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Την στήριξη του άρθρου 8, εξέφρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια της εισηγήτριάς της Έφης Χριστοφιλοπούλου που έβαλε κατά όσων και μέσα στο κόμμα της έχουν εκφραστεί αρνητικά ή τηρούν επιφυλακτική στάση μιλώντας για «περισσή υποκρισία». Θύμισε σε όσους μιλούν «για θέματα ωριμότητας της κοινωνίας, τον πολιτικό γάμο και άλλα που συντάραξαν την κοινωνία αλλά σήμερα είναι κεκτημένο». «Περισσεύει η υποκρισία όταν ξεχνάμε ότι σήμερα οποιοσδήποτε έλληνας μεμονωμένα θα μπορεί να υιοθετήσει ή γίνει ανάδοχος γονέας χωρίς διακρίσεις θρησκευτικές ή σεξουαλικές. Βλέπουμε θετικά τις αλλαγές του άρθρου 8 και το υπερψηφίζουμε». Από την ΔΗΜ. ΣΥΜΠ αυτοί που φέρεται να έχουν εκφράσει επιφυλάξεις είναι οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Μιχάλης Τζελέπης και Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ξεκάθαρα υπέρ το Ποτάμι
Ξεκάθαρα θετική θέση είχε από την αρχή το Ποτάμι, κάτι που επανέλαβε και ο εισηγητής του Γιώργος Μαυρωτάς λέγοντας ότι η στάση του Ποταμιού στα δικαιώματα δεν είναι α λα κάρτ, και δεν συμμετέχει σε καταστροφικές πολιτικές πόλωσης. Παράλληλα άσκησε κριτική σε όσους λένε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να καταψηφίζει ούτως ή άλλως νομοσχέδια που δεν ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι όποιος θεωρεί ότι ροκανίζει τη καρέκλα της συγκυβέρνησης από τη μη ψήφιση τέτοιων νομοσχεδίων αυταπατάται.
Ξεκάθαρα όχι οι ΑΝΕΛ εκτός… Παπαχριστόπουλου
Αρνητικοί ψήφο στο άρθρο 8 είναι η επίσημη τοποθέτηση και από τον μικρό εταίρο της συγκυβέρνησης, με βουλευτές της πάντως, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος να έχουν δηλώσει πως θα διαφοροποιηθούν από την κομματική τους γραμμή και θα το ψηφίσουν. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, πάντως ήταν κατηγορηματικός λέγοντας «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο που είναι καλό αλλά όχι στο άρθρο 8 που διαφωνούμε…
Παρών το ΚΚΕ
Παρών επί της αρχής στο νομοσχέδιο δήλωσε το ΚΚΕ, με επιφυλάξεις για τα άρθρα. «Όχι» στο επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου από τον εισηγητή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, διευκρινίζοντας πως αυτό το «όχι» δεν είναι από ομοφοβικούς ή ρατσιστικούς λόγους, όπως είναι η ΧΑ, αλλά με βασικό κριτήριο το θέμα της σωστής ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού αλλά και γιατί η αναδοχή αποτελεί σκαλοπάτι για την επέκταση της υιοθεσίας και πρόσθεσε πως με « όσο σεβασμός και αν υπάρχει στον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν δικαιολογεί την παραμόρφωση της γονικής σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα».
Ενωση Κεντρώων: Να αποσυρθεί το άρθρο 8
«Όχι μόνο καταψηφίζουμε επί της Αρχής αλλά και όλα τα άρθρα, ένας προς ένα και μάλιστα ζητάμε από την κυρία Υπουργό να αποσύρει ειδικά το άρθρο 8» ήταν η θέση της ΕΚ όπως την εξέφρασε εν κατακλείδι στην ομιλία του ο εισηγητής της Αριστείδης Φωκάς.
Μήνυμα στους διαφωνούντες από την Θεανώ Φωτίου
«Κάνουμε ένα βήμα μπροστά, ούτε άτολμο, ούτε παράτολμο είναι το νομοσχέδιο» είπε η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματος της ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε κοινωνικό αποκλεισμό στα κοινωνικά δικαιωματα. Κάλεσε δε την Βουλή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θύμισε ότι επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν νομοσχέδια όπως το σύμφωνο συμβίωσης και η ταυτότητα φύλου, προσθέτοντας ότι μέσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου στέλνουμε το μήνυμα κανένα παιδί στα ιδρύματα. Το νομοσχέδιο είπε θα λειτουργήσει εντός του έτους και θα δώσει τέλος σε μια ψυχοφθόρα αναμονή μέχρι και 8 χρόνια για τους υποψήφιους γονείς, γεγονός που «έτρεφε» το εμπόριο βρεφών. Μάλιστα προανήγγειλε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου η αναμονή για μεν τις αναδοχές θα τελειώνει σε 12 μήνες και για τις υιοθεσίες θα εκκρεμεί μόνο η δικάσιμος, που ελπίζει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επισπεύδεται και αυτή.
Το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης
Η συνεδρίαση συνεχίζεται και αναμένεται να διαρκέσει σήμερα μέχρι και λίγο μετά τις δέκα το βράδυ. Η συνεδρίαση θα συνεχίσει και αύριο, από τις δέκα το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι – και εάν τελικά κατατεθεί αίτημα ονομαστική ψηφοφορίας και αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο- καθώς λίγη ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η συζήτηση και ψήφιση του άλλου νομοσχέδιου για την Ανάπλαση της Πόλης των Αθηνών.