Site icon NewsIT

Τρόικα: «Δεν αντέχετε εκλογικές περιπέτειες»

04.11.2010 | 08:16
Τρόικα: «Δεν αντέχετε εκλογικές περιπέτειες»

Τόσο η τρόικα όσο και οι Βρυξέλλες θεωρούν σοβαρό πολιτικό ρίσκο το δίλημμα για πρόωρες κάλπες. Αρκετοί θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα επανέφερε την εικόνα αναξιοπιστίας της χώρας μας.

Ερωτήματα, αλλά και απορίες, έχει προκαλέσει τόσο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και σε κύκλους των Βρυξελλών το δίλημμα περί εθνικών εκλογών που έχει θέσει από την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την προσεχή Κυριακή δεν είναι το επιθυμητό.
 
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επαναφέρει την εικόνα της αναξιοπιστίας που προσπαθεί να αλλάξει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.
 
Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα αλλά και αξιωματούχοι τόσο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμούν, μιλώντας ανωνύμως φυσικά, λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος, ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία από μια κυβέρνηση που μόλις συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής «δεν είναι ένδειξη υπευθυνότητας και ενέχει σοβαρό πολιτικό ρίσκο».
 
Ειδικά όταν η τρέχουσα συγκυρία είναι ίσως η κρισιμότερη στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Και παράλληλα, «η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να εισέλθει σε μια εκλογική περιπέτεια όταν εκκρεμούν βαρύνουσες αποφάσεις που απορρέουν από το μνημόνιο το οποίο υπεγράφη με την τρόικα» προσθέτουν, διευκρινίζοντας πάντως ότι «η τελική απόφαση ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο». Αρκετοί αναρωτιούνται αν τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει και στον Τύπο περί γενικών εκλογών ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου είναι βάσιμα.
 
Πάντως υπάρχουν και ορισμένοι που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι αν προκηρυχθούν εκλογές «κανένας δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το αποτέλεσμα. Γιατί να θυσιάσει κάποιος μιαν άνετη πλειοψηφία,όταν μάλιστα έχει ήδη υποστεί το κόστος επώδυνων αποφάσεων από τον Μάιο και μετά;» ρωτούν. Οι ίδιες πηγές προσπαθούν να βρουν ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους ο κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται «να παίξει τα ρέστα του» ρίχνοντας στην «πολιτική τσόχα» το «χαρτί» των βουλευτικών εκλογών.
 
Κατανοούν ωστόσο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει πλέον να προχωρήσει στον πυρήνα του μνημονίου που αφορά ουσιαστικά την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου με τις δραστικές μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ κτλ.). Αυτό δεν θα είναι εύκολο παρά, όπως παρατηρούν, «τη γενικά συναινετική στάση που έχουν τηρήσει τους τελευταίους μήνες τα μεγάλα συνδικάτα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
 
Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την έκλειψη μεγάλων διαδηλώσεων» προσθέτουν.
 
Τέλος, αν και κανείς δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, δεν λείπουν και ορισμένοι που έχουν αρχίσει να σκέπτονται μήπως το επόμενο πιθανό σενάριο στην Ελλάδα είναι η σύμπηξη μιας ευρύτερης πολιτικής και κυβερνητικής συνεργασίας που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος των μεγάλων αλλαγών. Παραμένει άγνωστο πάντως αν οι εν Αθήναις πρεσβείες έχουν αναπτύξει τέτοιου είδους προβληματισμούς στα τηλεγραφήματα που αποστέλλουν στις πρωτεύουσες τους. «Η σταθερότητα στην Ελλάδα όμως», παραδέχονται ξένες πηγές, «δεν αφορά μόνο τη χώρα σας αλλά συνδέεται πολλαπλώς και με τη σταθερότητα του ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή».
 
 
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκονται σε σταθερή πορεία, καθώς και για το ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά του έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του στο CΝΝ.
 
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version