Το νυχτερινό θρίλερ φαίνεται πως είχε ουσία. Πως οι τροϊκανοί πείστηκαν να κάνουν ένα βήμα πίσω για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων, λίγες ώρες πριν περάσουν το κατώφλι του Μέγαρου Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Η συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον Αντώνη Σαμαρά είναι προγραμματισμένη στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης. Δεν αποκλείεται να γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας ενώ δήλωσε ότι θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί η φορολογία για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα – μίλησε για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.
Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν οι επικεφαλής της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τους Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταϊκούρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιάννη Βρούτση καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.
Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις της Δευτέρας, όταν τεχνικά κλιμάκια και επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.
4,5 ώρες κράτησε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη, αλλά τα αγκάθια παραμένουν, παρά τα βήματα προόδου. Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Αύριο (σήμερα) συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια».
Οι δανειστές φαίνεται πως έβαλαν νερό στο κρασί τους και οι δυο πλευράς έφτασαν σε μια συνεννόηση για την ρύθμιση των δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία όπως και για τις οφειλές των ιδιωτών προς τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.
«Η τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς», είπε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Δεν αποκλείεται οριστική λύση για τις ρυθμίσεις οφειλών να βρεθεί στη συνάντηση της Τρίτης, στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας, με τεχνικά κλιμάκια και τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ και του ΓΓ Εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει κάνει βήμα πίσω και αποδέχτηκε τις 48 δόσεις για τις οφειλές προς τα Ταμεία και μέχρι και 18 δόσεις για το μόνιμο πλαίσιο ρύθμισης. Αντίθετα, για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, δε δέχεται περισσότερες από 36 δόσεις.
Συμφωνία έχει προκύψει και για την κινητικότητα στο δημόσιο, με τη διαθεσιμότητα να γίνεται μέσω αξιολόγησης. Σήμερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος δεν κλήθηκε στη σύσκεψη της Δευτέρας. Το θέμα του Δημοσίου είναι ακόμη ένα μεγάλο αγκάθι. Κι όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».
Όσον αφορά στο θέμα με το χαράτσι, που η τρόικα θέλει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013, δεν υπάρχει εξέλιξη.
Δεν αποκλείεται παραταθεί κι άλλο η παραμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματα μαζί». Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δις. ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της».
Σημειώνεται, ότι στις συζητήσεις με την τρόικα τέθηκαν από την ελληνική πλευρά και τα θέματα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά «η αντίδραση της τρόικας δεν ήταν πολύ θετική. Δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους», είπε χαρακτηριστικά ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος, ερωτηθείς, εάν η παραίτηση του κ. Αθανασόπουλου από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, θα καθυστερήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, απάντησε ότι «όχι, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση». Εξάλλου, ο ίδιος πιστεύει ότι οι ποινικές διώξεις προς διοικητές και επικεφαλής οργανισμών, δεν θα φοβίσει τους υπόλοιπους από το να εφαρμόσουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημόσιο: “βρήκαν” 8.800 υπάλληλους για διαθεσιμότητα – “Λείπουν” … 4.000 ως τον Ιούνιο
“Ναι” της τρόικας στη ρύθμιση δανείων – Τι κερδίζουν τα νοικοκυριά
Τηλεφώνημα Κουβέλη σε Σαμαρά: “Διαπραγματεύσου το χαράτσι με την τρόικα”
Για 80 εκατομμύρια ευρώ πάγωσε όλη η χώρα – Στα 230 εκατ. ευρώ η τρύπα από την υστέρηση των εσόδων
Αναστέλλονται με απόφαση Βρούτση 18.228 αταυτοποίητες συντάξεις
36 ως 48 οι δόσεις των οφειλών στα Ταμεία