Site icon NewsIT

Τρόικα και εσωτερική δυσαρέσκεια οι δύο πονοκέφαλοι του Μαξίμου

10.09.2014 | 09:05
Τρόικα και εσωτερική δυσαρέσκεια οι δύο πονοκέφαλοι του Μαξίμου

Όχι σε νέο μνημόνιο και στην υπερφορολόγηση τα μηνύματα Σαμαρά προς το εσωτερικό και το εξωτερικό - στο φουλ οι κυβερνητικές μηχανές για τη νέα αναμέτρηση με την τρόικα στα τέλη του μήνα - προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου από το νέο "αντάρτικο" 21ενός γαλάζιων βουλευτών, που αξιώνουν την καρατόμηση των υπευθύνων για το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ.

Η συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογο του, Πέδρος Πάσος Κοέλιο, προσέφερε στον Αντώνη Σαμαρά το κατάλληλο φόντο να “απαντήσει” στην τρόικα μετά τις εμμονικές απαιτήσεις, που προέβαλε εκ νέου την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι, θέτοντας ζήτημα ασφαλιστικού, αλλαγών στις εργασιακές σχεσείς αλλά και αποκρούοντας το αίτημα της Αθήνας για λελογισμένες φοροελαφρύνσεις.

“Σε λίγο θα πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς ανάγκη για μνημόνια και νέα δανεικά, ανακουφίζοντας τον ελληνικό λαό από το πρόβλημα της ανεργίας και από την πίεση της φορολόγησης. Όλα αυτά τα πετύχαμε σταδιακά και σταθερά, με σοβαρότητα και με πίστη στη θέση της στην Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο “.

Ο κύριος Σαμαράς υπενθύμισε λίγο αργότερα στς δηλώσεις του τα λάθη στους πολλαπλασιαστές του πρώτου Μνημονίου επιμένοντας χαρακτηριστικα: ” Η χώρα πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες. Ως πρωθυπουργός πρέπει να κοιτάζω το μέλλον, η ιστορία θα γράψει για το παρελθόν. Η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της». Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε επί μακρόν για την πάση θυσία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ξεκαθάρισε πως η διαδικασία αποκατάστασης των αδικιών – επανέλαβε πως χωρίς αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών η οικονομία ασφυκτιά και είναι μοιραίο να εισέλθει εκ νέου σε υφεσιακή φάση – δεν θα θίξει επ ουδενί λόγω τον δημοσιονομικό προγραμματισμο.

Στο πρόσωπο του Πορτογάλου πρωθυπουργού, ο κύριος Σαμαράς βρήκε ακόμη ένα σύμμαχο, καθώς ο κύριος Κοέλιο τάχθηκε στο πλευρό της Αθήνας στην αγωνιώδη προσπάθεια, που κάνει να εξέλθει του σκοτεινού τούνελ της οικονομικής κρίσης, ενώ υπογράμμισε πως οι δύο προυποτιθέμενες συνθήκες της…επιτυχίας είναι αφ ενός η πολιτική σταθερότητα και αφ ετέρου η αυστηρή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις. Στην κυβέρνηση φέρονται αποφασισμένοι να εντείνουν τις προσπάθειες τους στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, ώστε να πεισθούν οι εταίροι μας για το επιβεβλημένο των φοροελαφρύνσεων αλλά και για την ταχύτερη δυνατή τακτοποίηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν πνέει άνεμος…σύγκρουσης με την τρόικα, ωστόσο διαμηνύουν πως δεν θα αποστούν των δίκαιων αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης, ενδίδοντας σε πιέσεις του κλιμακίου των ελεγκτών μας, που ενίοτε, όπως συμβαίνει στο μέτωπο του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, χαρακτηρίζονται από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τουλάχιστον μυωπικές. Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα πως δεν υπάρχει πολιτικό περιθώριο για την εξεύρεση ισοδυνάμων, τέτοιων, που να έχουν την οσμή νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Ακόμη διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό ο ΕΝΦΙΑ

Με το φάντασμα των αστοχιών στον ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να παλεύει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανήμερα της κατάθεσης της διορθωτικής τροπολογίας για τις εκπτώσεις στο συγκεκριμένο φόρο, 21ένας βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον βουλευτή Τρικάλων, Ηλία Βλαχογιάννη, δημοσιοποίησαν επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με την οποία του ζητούν κατ ουσίαν την άμεση καρατόμηση του ιθύνοντος νού του ΕΝΦΙΑ, του κυρίου Καραβίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της ΝΔ προετοίμαζαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εδώ και ημέρες, κάτι, για το οποίο ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, που επεχείρησε να την προλάβει δια της αποστροφής του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι οι υπεύθυνοι για τις παλινωδίες στον ΕΝΦΙΑ θα τιμωρηθούν παραδειγματικά έστω και με μικρή καθυστέρηση.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξακολουθούν να εκμυστηρεύονται σε συνομιλητές τους πως δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην επίμαχη τροπολογία, με το σκεπτικό ότι οι μειώσεις αφορούν μόνον στο τρέχον έτος και γιατί οι μειώσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ισχύουν εφ όσον καθ όλη τη διάρκεια του 2013 αυτά παρέμεναν μη ηλεκτροδοτούμενα και ανοίκιαστα. Στις συγκεκριμένες αιτιάσεις, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιτείνουν πως ό,τι απεφάσισε να πράξει η κυβέρνηση το έκανε αψηφώντας τις διαθέσεις της τρόικας και πως οι προβλεπόμενες μειώσεις “ακουμπούν” και στο συμπληρωματικό φόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Α. Καραμανλή: πείτε στον Χαρδούβελη να πάει να γα…

Κλοπή για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ – Καμία έκπτωση λόγω τεκμηρίων

Άνθρακες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Εκπτώσεις για λίγους και με αυστηρά κριτήρια – Τι προβλέπει

Ν. Μπακογιάννη: λάθος ο ΕΝΦΙΑ, πρέπει να αλλάξουν οι αντικειμενικές

Μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Τους κάνουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ αλλά πληρώνουν κανονικά

Να φύγει ο εμπνευστής του ΕΝΦΙΑ ζητούν 21 βουλευτές της ΝΔ!

 

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version