Πολιτική

Τρομάζει την Ευρώπη η “ρωσική αρκούδα” ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα

Σάλο έχει προκαλέσει στους εταίρους και δανειστές - και ιδίως στο Βερολίνο - η διήμερη επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ανησυχούν μη τυχόν η Αθήνα πέσει στην "αγκαλιά" της Ρωσίας, προκειμένου να προωθήσει "εναλλακτικά σχέδια" επίλυσης του ελληνικού ζητήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά και τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως:
– ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, 
– επενδύσεων, 
– ενέργειας, 
– τουρισμού και μορφωτικής – πολιτιστικής συνεργασίας, εν όψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας-Ρωσίας.

Επίσης σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας ευρύτερα, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Το ζήτημα της ενέργειας

Το έντονο φλέρτ της Αθήνας με την “ρώσικη αρκούδα” προκαλεί αντιδράσεις και στην Ουάσινγκτον για τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς με την επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα πριν από μια εβδομάδα και τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβα  άνοιξε εκ νέου το θέμα της επέκτασης στο ελληνικό έδαφος του νέου αγωγού φυσικού αερίου που σχεδιάζει η Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συνομιλίες του κ. Τσίπρα στη Μόσχα δεν αποκλείεται να προχωρήσει κι άλλο η πρόταση των Ρώσων για συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο αυτό αγωγό φυσικού αερίου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά τη συμμετοχή της στο “ενεργειακό σχέδιο” του  Πούτιν, τον αγωγό δηλαδή φυσικού αερίου που θα φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία για τον οποίο η Μόσχα έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία, προκαλώντας ήδη την σφοδρή ενόχληση των Βρυξελλών, προκειμένου να απαγκιστρωθεί από τον ενεργειακό έλεγχο που επιβάλουν οι Βρυξέλλες.

Μετά μάλιστα τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη ότι ο λεγόμενος “Turkish Stream” θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και ότι “το να υψώνει η Ε.Ε. ενεργειακά τείχη στη Ρωσία είναι λάθος για ολόκληρη την Ευρώπη” οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους, ενώ ερωτώμενος σχετικά με ενδεχόμενες αμερικανικές αντιδράσεις, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είχε αναφέρει “Ακούμε όλες τις απόψεις αλλά δεν είμαστε υποτελείς κανενός”.

Εξάλλου η σταθερή θέση της κυβέρνησης Τσίπρα κατά των κυρώσεων στη Μόσχα, αποτελεί λέγεται μια “πολύ καλή βάση διαλόγου” προκειμένου να υπάρξουν θετικά βήματα και στο θέμα του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα σε σχέση και με την τιμή του φυσικού αερίου, με τον κ. Λαφαζάνη να έχει θέσει υπόψη του επικεφαλής της Cazprom θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της ρήτρας που πληρώνει η Ελλάδα όταν μειώνει την κατανάλωσή του. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι μπορεί υπάρξει μείωση τουλάχιστον 50% σ’ αυτή τη ρήτρα αλλά και στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς η Ελλάδα το πληρώνει πολύ ακριβότερα από άλλες χώρες.

Αντιδράσεις από Ευρώπη

Ενόψει της επίσκεψης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απηύθυνε κάλεσμα προς τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να μην δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους του κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Ρωσία.

«Με την λίστα μεταρρυθμίσεών του και την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε αρχίσει ο Αλέξης Τσίπρας να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Hannoversche Allgemeine Zeitung» και τονίζει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ρωσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».

«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η Ε.Ε. και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει από την πλευρά της η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από την δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις» τονίζει.

Οι επαφές του Τσίπρα με Ρώσους αξιωματούχους τον Μάιο του 2014 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  Μάιο του 2014 λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας από τη Μόσχα είχε κατηγορήσει την Ευρώπη για έλλειμμα δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι “η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει υποτελείς κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα”.

Ο πρωθυπουργός τότε ως πρόσεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαφές με αξιωματούχους του Ρώσικου Υπουργείου Εξωτερικών και στις συνομιλίες που είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση στην Ουκρανική κρίση. 

Η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και όχι πεδίο διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης και “ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός, μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά, δημοκρατικές διαδικασίες, είτε αυτές είναι οι εκλογές, είτε τα δημοψηφίσματα” είχε πει χαρακτηριστικά, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με τις επιδιώξεις της ρώσικης ηγεσίας.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα