Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Τροπολογία Καιρίδη: Ψηφίζεται σήμερα με διακομματική στήριξη – Η στάση Σαμαρά και οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ

Τροπολογία Καιρίδη: Ψηφίζεται σήμερα με διακομματική στήριξη – Η στάση Σαμαρά και οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ

Στις 2 σήμερα το μεσημέρι τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες που άναψε «φωτιές» στο εσωτερικό της ΝΔ με τα βλέμματα να στρέφονται στη στάση του Αντώνη Σαμαρά.

Η απόφαση για κομματική πειθαρχία από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης ελήφθη μετά την διαφοροποίηση του πρώην Προέδρου της ΝΔ και Πρωθυπουργού για την τροπολογία Καιρίδη και μόλις ακούστηκαν και οι πρώτες επιφυλάξεις από την πλευρά «γαλάζιων» βουλευτών.

Μαρινάκης: Κανόνας η κομματική πειθαρχία

«Ο κανόνας, ο αυτονόητος κανόνας, αν δεν ανακοινώνεται κάτι άλλο, είναι ότι τα νομοσχέδια που προτείνει η εκτελεστική εξουσία έχουν τη συγκεκριμένη διαδικασία στο κοινοβούλιο, της κομματικής πειθαρχίας, με εξαίρεση, προφανώς, τους πρώην πρωθυπουργούς» δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στέλνοντας και από το επίσημο βήμα του μπρίφινγκ το μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ.

«Ναι» λόγω κομματικής πειθαρχίας

«Κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο Θάνος Πλεύρης την τροπολογία. «Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν υπήρχε θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα την καταψήφιζε.

Η κομματική πειθαρχία οδηγεί και τον Κώστα Καραγκούνη να υπερψηφίσει παρά τις ενστάσεις του. «Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με έκνομους παράνομους μετανάστες. Δεν είναι όλοι κακούργοι ή εγκληματίες, αλλά δυστυχώς μέσα στους κόλπους υπάρχουν και εγκληματίες» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζοντας τις ενστάσεις του.

Αντίθετος με την τροπολογία αλλά πιστός στην κομματική γραμμή και ο Στράτος Σιμόπουλος. «Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Πώς προσπαθούμε να το λύσουμε; Νομιμοποιώντας μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα;» δήλωσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης να στείλει λάθος μηνύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπολογίσιμος ο αριθμός των βουλευτών – κυρίως αυτών που τοποθετούνται στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ – που έχουν επιφυλάξεις. Ωστόσο, στη σημερινή ψηφοφορία, από πλευράς τους δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Τι θα κάνει σήμερα ο Σαμαράς

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Αντώνη Σαμαρά.

Θα επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία ή θα λάβει μέρος και θα καταψηφίσει την τροπολογία;

Το περιβάλλον του κ. Σαμαρά κρατά «κλειστά τα χαρτιά» για τη στάση του.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε επαφή από την κυβέρνηση με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ και Πρωθυπουργό, χωρίς όμως να καμφθεί στο ελάχιστο η διαφωνία του.

Το μήνυμα Καιρίδη

Απάντηση στις ενστάσεις Σαμαρά έδωσε λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, δηλώνοντας ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική και ότι «απαντά σε όλες τις αιτιάσεις» του πρώην Πρωθυπουργού.

«Τον κύριο Σαμαρά τον σέβομαι απόλυτα, όπως και όλοι στη ΝΔ. Φέραμε μια περιορισμένη ρύθμιση, πολύ καλά σχεδιασμένη. Δεν δημιουργούμε φάρο προσέλκυσης μεταναστών. Αφορά αφίξεις πριν το 2021» τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πάγιος μηχανισμός να δίνονται χαρτιά σε μη νόμιμους μετανάστες υπάρχει ήδη από το 2014 και ότι τώρα αυστηροποιείται.

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ γρήγορο μηχανισμό ασύλου, που ξεκίνησε επί Σαμαρά» πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι σήμερα στην Ολομέλεια θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις “ακόμη και για τους πιο καχύποπτους».

Διακομματικό «ναι»

Η τροπολογία τυγχάνει διακομματικής στήριξης και δύναται να λάβει ακόμη και 263 θετικές ψήφους, καθώς εκτός από τη ΝΔ, τη στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ, ενώ θετικά τάχθηκε επί της αρχής η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις