Αποφασισμένος να επικοινωνεί πλέον τις διαφωνίες του, σε βασικές επιλογές της κυβέρνησης, με την ψήφο του είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Για πρώτη φορά χθες ο Αντώνης Σαμαράς καταψήφισε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την τροπολογία Καιρίδη, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν κάνει πίσω, παρά τις όποιες υποδείξεις για κομματική ομοφωνία στο Κοινοβούλιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Κομματική πειθαρχία ή διαγραφή»
Στα «πηγαδάκια» της Βουλής σχολιάστηκε έντονα η στάση των βουλευτών που συμμερίζονται τις απόψεις του κ. Σαμαρά, αλλά δεν προχώρησαν στο επόμενο βήμα, αυτό της καταψήφισης, λόγω της κομματικής πειθαρχίας.
«Είναι αυτονόητο ότι όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει την τροπολογία θα διαγραφεί» διεμήνυσε νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Το μήνυμα Σαμαρά
Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πάντως, βγαίνοντας από την αίθουσα της Ολομέλειας, περιτριγυρίστηκε από αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι έσπευσαν να τον χαιρετίσουν, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Πλεύρης. Βαρβιτσιώτης, Σιμόπουλος. Παναγιωτόπουλος, Μαρκόπουλος. Χρυσομάλλης. Μαντάς και Κατσιανιώτης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«‘Ο,τι είχα χρέος να πω το είπα, και όποιος θέλει να καταλάβει, κατάλαβε» είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν αν καταψήφισε ή αν τελικά προτίμησε το «παρών» στην ψηφοφορία.
Τι έλεγαν στα «πηγαδάκια» οι διαφωνούντες
Σε «πηγαδάκια» βουλευτές που είχαν εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις τους, έλεγαν, άλλοι ότι η τροπολογία ήρθε αιφνιδιαστικά και δεν υπήρξε χρόνος για διαβούλευση και άλλοι επέμειναν ότι η τροπολογία στέλνει λάθος μήνυμα.
«Η τροπολογία δεν ήρθε νύχτα, παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια. Σε αυτή τη λογική θα καταψηφίζονταν το 80% των τροπολογιών» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, απαντώντας στις συγκεκριμένες αιτιάσεις.
«Απέφυγα να ακούσω την ομιλία σου γιατί αν σε άκουγα, θα καταψήφιζα» έλεγε βουλευτής, με διάθεση χιούμορ, στον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πάντως ομολόγησε δημόσια την εκτίμηση ότι θα έχει και προσωπικό πολιτικό κόστος για τη στήριξη του στην τροπολογία.
Ο ρόλος Γεωργιάδη και Καιρίδη
Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον πρώην Πρωθυπουργό και ότι στις περισσότερες παρεμβάσεις όχι μόνο άφηνε τον Αντώνη Σαμαρά έξω από το πεδίο της κριτικής του αλλά έπλεκε το εγκώμιο του για την συνεισφορά του στον τόπο.
Ενώ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ανέλαβε να απαντά και να εξηγεί το περιεχόμενο και την αναγκαιότητα της ψήφισης της τροπολογίας, με αποδέκτες τόσο τον κ. Σαμαρά, όσο και τους διαφωνούντες βουλευτές.
Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου για το «όχι» Σαμαρά
Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο μετά την καταψήφιση της τροπολογίας από τον πρώην Πρωθυπουργό. Νωρίτερα ο κ. Μαρινάκης είχε περιοριστεί να δηλώσει ότι «δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση» και ότι «σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες την σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα μίας επιλογής», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το επόμενο crash test
Το επόμενο crash test για την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα είναι το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές.
Θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία;
Δεδομένων των αντιδράσεων υπουργών και βουλευτών, οι οποίοι είναι ένας υπολογίσιμος αριθμός, από την πτέρυγα της λαϊκής, συντηρητικής δεξιάς, κάποιοι το θεωρούν… «μονόδρομο».
Και αν επιβληθεί θα αποτρέψει όσους διαφωνούν από την καταψήφιση;
Πάντως κόμματα της αντιπολίτευσης που συμφωνούν με τη θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, δεν φέρονται διατεθειμένα να στηρίξουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις το νομοσχέδιο.
Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι το κόμμα του δεν θα γίνει «δεκανίκι» της κυβέρνησης για να περάσει το νομοσχέδιο…