Βελτιωτικές τροποποιήσεις - όπως τις ονόμασε - κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι τροποποιήσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι:
– Τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο μεταβιβάζονται σε ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό λογαριασμό της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
– «Οι μεταβιβάσεις αυτές, καθώς και η τυχόν υπεραξία που προκύπτει, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά υπέρ οποιουδήποτε. Η απαλλαγή της υπεραξίας που τυχόν προκύπτει από τις μεταβιβάσεις αυτές παρέχεται με την προϋπόθεση εμφάνισής της σε λογαριασμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, το οποίο σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής του φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφοιυ 3 του άρθρου 106 του νόμου 2338/1994».
«Το ιδρυτικό καταστατικό της ΝΕΡΙΤ εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Επίσης, με άλλη ρύθμιση στο άρθρο 8, ορίζεται ότι «η συμμετοχή στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ είναι ασυμβίβαστη, λόγω αμετάκλητης καταδίκης για κακούργημα, όπως και για πλημμέλημα τελεσθέν κατά την άσκηση των καθηκόντων του».
Η προηγούμενη διατύπωση έκανε λόγο για «βαριά παραβίαση των καθηκόντων του».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει με την κανονική διαδικασία, ενώ ύστερα από ψηφοφορία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία να έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη και σε δεύτερη ανάγνωση.
Έτσι, αύριο στις 12 το μεσημέρι, θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι από ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου ΜΜΕ, ΠΟΘΑ καθώς και ο καθηγητής Νίκος Αλεβιζάτος που είναι ένας εκ των συντακτών του σχετικού νομοσχεδίου.
Σημειώνεται ότι σχεδόν ένα μήνα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι παραμένουν εντός του κτιρίου και βγάζουν κανονικά πρόγραμμα και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία πρέπει άμεσα να σταματήσει το μαύρο στις οθόνες.
«Σήμερα θα υπάρξει μία νέα συνάντηση -ελπίζω- με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Έχουν θέσει μία σειρά από συγκεκριμένα ερωτήματα. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τελικές απαντήσεις, αν και τις έχουμε δώσει πάρα πολλές φορές» δήλωσε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», δείχνοντας ότι, πλέον, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια συζητήσεων με τους εργαζομένους.
«Αισθάνομαι ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου για να ικανοποιήσουμε κάποια αιτήματα που έχουν τεθεί και για να κάνουμε όσο λιγότερο επώδυνη τη μετάβαση αυτή, γιατί καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και αυτό είναι πάντα δυσάρεστο» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση, κατά το μεταβατικό στάδιο, θα κάνει «μία εκπομπή ανάγκης, κατά κάποιο τρόπο» και έδειξε πως αυτή θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.
Πάντως εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί απόψε με τους εργαζόμενους η χρυσή τομή, λέγοντας: «Θα υπάρξουν οι συγκεκριμένες προτάσεις απόψε. Θέλω να ευχηθώ -δεν θέλω να εκφράσω εκτίμηση- ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Αν δεν μπορέσουμε, τότε αναγκαστικά υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκπομπή σήματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ΝΕΡΙΤ στην Βουλή – Καψής: τα επόμενα 24ωρα θα γίνει “εκπομπή ανάγκης”
Καψής: Τα επόμενα 24ωρα ανοίγει η ΕΡΤ – Ελλάδα
Όλο το νομοσχέδιο και οι προβλέψεις για την ΝΕΡΙΤ ΑΕ – Πολιτική
Η πρόταση-απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ σε Καψή – Ελλάδα
Οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν πείθουν την τρόικα! – Πολιτική
Καψής προς εργαζόμενους: Ελάτε να φτιάξουμε τη νέα ΕΡΤ – Ελλάδα