Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζει, παράλληλα, αναμενόμενες τις αντιδράσεις από συγκεκριμένα άτομα, εντός και εκτός Ελλάδας, κατονομάζοντας τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η μακροοικονομική πολιτική δεν είναι ουδέτερη και προφανώς θα υπάρχουν αντιδράσεις από πολιτικές δυνάμεις κολλημένες στην πολιτική της λιτότητας, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.
Όλη η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ
«Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου. Ένα ισορροπημένο σχέδιο, που άρχισε να φαίνεται μετά το καλοκαίρι του 2018, που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο και για την ανάπτυξη και για το κοινωνικό κράτος. Η Ελλάδα, εκτός μνημονίου πια, αλλάζει σελίδα όχι με ουδέτερο τρόπο, αλλά υπέρ των πολλών.
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό ήταν οι αναμενόμενες: ανακούφιση από τους πολλούς και αμφισημίες από τους συνήθεις ύποπτους: συγχρόνως μας κατηγορούν για λαϊκισμό και παροχολογία, και, την ίδια στιγμή, ότι δίνουμε λίγο, λες και έχουμε ένα εναλλακτικό κοστολογημένο σχέδιο από την αντιπολίτευση που θα επέτρεπε περισσότερα. Στο εξωτερικό είχαμε αυστηρή αντίδραση από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, και τον επικεφαλής του ΕΛΚ και υποψήφιο για την προεδρία της ΕΕ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μίλησε για το success story της κυβέρνησης και ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για την οικονομική και νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, για το ό,τι η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει στην τήρηση των στόχων. Και αυτά αναμενόμενα. Βλέπετε η μακροοικονομική πολιτική δεν είναι ουδέτερη και προφανώς θα υπάρχουν αντιδράσεις από πολιτικές δυνάμεις κολλημένες στην πολιτική της λιτότητας. Για αυτό, εκτός από στρατηγική, έχουμε δημιουργήσει και τις απαραίτητες συμμαχίες».