Site icon NewsIT
11:09 | 21.02.22

Τσακαλώτος και Φίλης «πυροβολούν» Τσίπρα: Πως «διαβάζουν» οι προεδρικοί τις επιθέσεις

Τσακαλώτος και Φίλης «πυροβολούν» Τσίπρα: Πως «διαβάζουν» οι προεδρικοί τις επιθέσεις
Ελένη Καλογεροπούλου

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του νέου προέδρου και της ΚΕ από την βάση και όχι από τα στελέχη, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης σε συνεντεύξεις τους κατέθεσαν τις διαφωνίες τους, ενώ αναφέρθηκαν στα χαρίσματα και στα ελαττώματα του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -επικεφαλής των 53 που σήμερα βρίσκονται κάτω από την σκέπη της “Ομπρέλας”- μιλώντας στην Καθημερινή, αναφέρθηκε στα θετικά και τα αρνητικά του Αλέξη Τσίπρα, με έναν δικό του τρόπο, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν του Αλέξη Τσίπρα», απάντησε: «Δύο. Έχει μια λαϊκότητα που είναι χαρισματική. Η κόρη μου που είναι 14 μου είπε ότι όταν ο Τσίπρας χαιρετάει τον κόσμο είναι σαν το ψάρι μέσα στο νερό, ενώ όταν τον χαιρετάω εγώ είμαι σαν το ψάρι στο μέλι! Και το δεύτερο είναι ο “τακτικισμός” του που του επιτρέπει να βλέπει ένα θέμα μέσα από περισσότερες πλευρές περισσότερες γωνίες»!

Με τον χαρακτηρισμό τακτικιστής τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπονοούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους αιφνιδίασε καταθέτοντας τις προτάσεις του λίγο πριν το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις 17 Απριλίου.

Αλλά στην απάντηση που έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για το ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα του Αλέξη Τσίπρα, η τοποθέτησή του  έχει ενδιαφέρον: «Δύο. Έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η επιλογή συμβούλων! Για να είμαι δίκαιος αυτό όμως το λέει και ο ίδιος»!

Οι «53» υποστηρίζουν ότι ενώ κανένας δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα ως πρόεδρο του κόμματος, ο ίδιος επειδή είναι ανασφαλής θέλει την εκλογή του από τη βάση, προκειμένου να δείξει ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός.

Σε ό,τι αφορά την κριτική για τους συνεργάτες του, η εσωκομματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι όσοι βρίσκονται γύρω του δεν ασκούν καλή επιρροή στον πρόεδρο και τον οδηγούν σε διχαστικές λογικές

Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε αν επηρεάστηκε από την αίγλη της υπουργικής καρέκλας είπε: «Λιγότερο από άλλους (σ.σ. τον επηρέασε η αίγλη της υπουργικής καρέκλας). Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση». Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν».

Αυτό θεωρήθηκε από πολλούς ως αιχμή για τον… «ανασφαλή» Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει τελειώσει το πολυκλαδικό της Γκράβας.

Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η Αριστερά και η Δεξιά δεν έχουν πείσει τους νέους. Όπως λένε στελέχη που προέρχονται από τους προεδρικούς, αυτό είναι τουλάχιστον παράδοξο δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 18-30 παίρνει 40%.

Φίλ(η)ια πυρά…

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, από την πλευρά του, υπήρξε πιο αιχμηρός στις διατυπώσεις του υποστηρίζοντας ότι: «Η αιφνιδιαστική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, προκάλεσε αχρείαστη εσωστρέφεια. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κομμάτων οι ηγεσίες εκλέγονται από σώματα στα οποία λογοδοτούν και μπορεί να ανακληθούν. Αυτό δεν έχει τίποτα «αριστοκρατικό», είναι βαθιά δημοκρατικό. Διαφορετική είναι η εμπειρία πχ. στη Λατινική Αμερική, όπου τα κόμματα ουσιαστικά υποκαθίστανται από την «αδιαμεσολάβητη σχέση του αρχηγού με το λαό».

Η κρίση του κομματικού φαινομένου σε συνθήκες μεταδημοκρατίας, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ουσιαστική συμμετοχή των μελών και όχι με ανάθεση στις ηγεσίες. Με κόμματα ιδεολογικών αρχών και προγραμματικών λύσεων. Στην Ελλάδα, τα συστημικά κόμματα έχουν επιλέξει ένα αρχηγικό μοντέλο, που μετατρέπει το μέλος σε ψηφοφόρο μιας χρήσεως. Γιατί να ακολουθήσει αυτή την πορεία συστημικής μετάλλαξης, ένα αριστερό κόμμα που έχει παράδοση εσωκομματικής δημοκρατίας; Εκείνο που θέλουν οι πολίτες να συζητήσουμε

στο Συνέδριο, είναι το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version