Πολιτική

Τσακαλώτος: Μετά τις 20 Ιουλίου χαλαρώνουν τα capital controls και τελειώνουμε με το Grexit

Κομβική θεωρείται από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο η 20η Ιουλίου τόσο για την σταδιακή άρση των capital controls, όσο και για να τελειώνουμε μια και καλή με το Grexit.

Τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σύντομα επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το πρόγραμμά της αγορών τίτλων (γνωστό και ως QE), ανοίγοντας τον δρόμο για τη χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Το QE θα μπορούσε να ακολουθήσει μόλις πληρωθεί το χρέος που λήγει τον Ιούλιο», δήλωσε ο υπουργός, αναφερόμενος στην αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. «Πιστεύω ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα», έως τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε. «Οι περιορισμοί των capital controls χαλαρώνουν ήδη και υπάρχει ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη απελευθέρωση. Είμαι αισιόδοξος ότι έως το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή», σημείωσε ο υπουργός για το θέμα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

«Εφόσον έχεις το QE, και ανάλογα με την άποψη που έχεις για την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι. Μετά θα έχεις έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Η αύξηση της εμπιστοσύνης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών (του δημοσίου σε ιδιώτες) και η ένταξη στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσουν τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός. «Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν την υφεσιακή επίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους»
«Μακάρι η παρακαταθήκη της συνεννόησης και της αγάπης που αφήνει ο Πάπας Φραγκίσκος να βρει την καλύτερη συνέχεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πάπα Φραγκίσκο 1