Σάββατο, 23 Νοε.
11oC Αθήνα

Τσακαλώτος μετά το σοκ: “Είμαστε γεμάτοι ιδέες! Καλό Eurogroup για την Ελλάδα”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

“Η ελληνική κυβέρνηση με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά”. Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρώτη του αντίδραση μετά την… ψυχρολουσία του Eurogroup, αφού οι δανειστές απαιτούν να πάρουμε… προληπτικά μέτρα με “τυράκι” την αξιολόγηση!

Μπορεί η έκθεση της Eurostat να έδωσε μια… πνοή αισιοδοξίας στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο το σημερινό Eurogroup προσγείωσε ανώμαλα το Μέγαρο Μαξίμου. Οι Ευρωπαίοι ζητούν προληπτικά μέτρα και τα ζητούν… χθες!

Και είναι ξεκάθαροι: Προληπτικά μέτρα ή αξιολόγηση… γιοκ! Αυτό είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα στην παρούσα φάση, αφού η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το “κλειδί” για τον απόλυτο στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, που δεν είναι άλλος από το “άνοιγμα” της συζήτησης για το χρέος.

Οι δανειστές, λοιπόν, λένε με απλά λόγια πως πρέπει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να νομοθετήσει ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ με “τυράκι” τις περαιτέρω εξελίξεις σε αξιολόγηση και χρέος.

Μία εξέλιξη που είναι κάτι παραπάνω από… δεδομένο πως θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση Τσακαλώτου

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δίνει την δική του, πρώτη απάντηση: “Η ελληνική κυβέρνηση με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά”.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς σκοπεύει να βρει λύση δεδομένου πως δεν είναι δυνατό να νομοθετηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητά το ΔΝΤ είπε: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες”.

“Κρατήσαμε την υποχρέωση μας για πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο το 3% επί του ΑΕΠ, παρόλα αυτά τόνισε πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόδοση των μέτρων που προτείνουμε θα αποφέρει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και για το λόγο αυτό ζητείται ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η διαφορά στην περίπτωση που ο σημερινός σχεδιασμός δεν αποφέρει τον προσδοκώμενο στόχο”, συμπλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη πως στόχος είναι να βρεθεί μια λύση αξιόπιστη τόσο ως προς τους εταίρους και τους επενδυτές όσο και προς τους Έλληνες πολίτες. Μάλιστα, συνδέοντας τα μέτρα με το χρέος ανέφερε ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης και τους επενδυτές πως η “Ελλάδα αλλάζει”, και πως θέλει να αλλάξει τον “φαύλο κύκλο που βρισκόμαστε σε ενάρετο”.

Αναλυτικότερα

Ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα σήμερα, επί της ουσίας συμφωνήσαμε στο πακέτο που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, υπάρχουν λίγες τεχνικές λεπτομέρειες που έχουν απομείνει να συζητηθούν τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν υπήρχε κανείς που αμφισβητήσει την ιδέα ότι αυτό το πακέτο δεν έχει γίνει. Επομένως το πρώτο σημείο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της”, είπε αρχικά στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών.

Για να συνεχίσει: “Δεύτερον, παραμένει η διάσταση των απόψεων για τον αντίκτυπο και την απόδοση αυτών των μέτρων μεταξύ των Θεσμών. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς θεωρούμε πως ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων θα είναι αρκετός για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ίδιο πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2018, έτσι το ΔΝΤ πιέζει για περισσότερα μέτρα, πιέζει εμάς για ένα πιο αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και τους πιστωτές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στην ελάφρυνση χρέους. Θα δούμε τις προσεχείς ημέρες εάν αυτή η πίεση είναι πραγματικά συμμετρική”.

Στην ερώτηση πώς θα γεφυρωθεί αυτή η διαφορά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: “Έχουν υπάρξει πολλές ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών μέτρων αλλά όχι μόνη αυτό, υπάρχουν και άλλες ιδέες όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλα μέλη του Eurogroup και οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια: το πρώτο είναι ότι στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας δεν μπορείς να νομοθετήσεις προληπτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να πεις ότι θα κάνεις το “Χ” εάν συμβεί το “Υ” το 2018 ή το 2019 και το δεύτερο κριτήριο είναι ότι η οποιαδήποτε λύση στην οποία θα καταλήξουμε τις προσεχείς ημέρες πρέπει να είναι αξιόπιστη για τους πιστωτές ώστε να ξέρουν ότι θα τηρήσουμε το 3,5%, πρέπει να είναι αξιόπιστη για τους επενδυτές ώστε να έχουν τη σιγουριά ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, αλλά θα πρέπει επίσης να είναι αξιόπιστο για τον ελληνικό λαό οτι οι πολιτικές και οικονομικές πτυχές του προγράμματος είναι αυτό που συμφωνήσαμε το καλοκαίρι και τέλος οποιαδήποτε λύση στην οποία καταλήξουμε θα συζητηθεί μαζί με το χρέος”.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: “Είναι απόλυτης ζωτικής σημασίας για εμάς ότι το συνολικό πακέτο για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις εκπέμπει ένα σαφές σήμα στους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει κάνει στροφή, οτι υπάρχει μία καθαρή πορεία εξόδου από την κρίση ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν, να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες και έτσι ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετο κύκλο. Και είμαι αρκετά σίγουρος ότι αν όλα αυτά ληφθούν υπόψιν και δεν απέχουμε πολύ από την μετατροπή του φαύλο κύκλου σε ενάρετο”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε