Site icon NewsIT

Τσακαλώτος: Όχι σε εξεταστική για τα Μνημόνια

24.11.2016 | 12:19
Φωτογραφία: Eurokinissi (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Φωτογραφία: Eurokinissi (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ορθά χαρακτήρισε τα στοιχεία της υποεκτίμησης του ελλείμματος που είχε γίνει το 1999 για να ενταχθούμε στην ΟΝΕ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και τόνισε πως προσωπική του άποψη είναι ότι δεν θα προσέφερε κάτι μια εξεταστική επιτροπή!

«Είναι προφανές ότι δεχόμαστε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που τα κατέθεσε η ΤτΕ…» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με την «αποκάλυψη» για τα υπέρ υποεκτιμημένα στοιχεία του ελλείμματος που παρουσιάστηκαν το 1999 για να μπούμε στην ΟΝΕ σημειώνοντας όμως ότι «αυτά δεν είναι συγκρίσιμα με τα σημερινά καθώς έχει αλλάξει ο υπολογισμός».

Αναφορικά με το εάν θα πρέπει να γίνει μια εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει το πώς οδηγηθήκαμε στα Μνημόνια ο υπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτά τα στοιχεία, όπως και άλλα έχουν ακαδημαϊκό και πολιτικό ενδιαφέρον. Μια εξεταστική επιτροπή με τις γνωστές πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν θα έλεγα ότι θα ήταν ο καλύτερος τρόπος καλύτερα θα έλεγα ότι θα έπρεπε να αναλυθούν τα στοιχεία αυτά επιστημονικά και μετά να βγούν και τα πολιτικά συμπεράσματα».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη αποδέχθηκε ως «ορθά» τα στοιχεία της ΤτΕ που ανέφερε ο βουλευτής και αναδεικνύουν ότι το 1999 όταν η χώρα εντάχθηκε στην ΟΝΕ το έλλειμμα δεν ήταν 3% όπως η κυβέρνηση Σημίτη είχε παρουσιάσει για να πιάσουμε τον στόχο και να ενταχθούμε στην νομισματική ένωση, αλλά 6,3%, όπως και τα επόμενα χρόνια 5,8% και το 2003 είχε φτάσει το 7,8%.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μάλιστα τόνισε πως σε αντίθεση με το «μύθο» ότι το έλλειμμα αυξήθηκε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά υπήρξε συγκράτηση και απομείωση. Και αυτά σημείωσε αναδεικνύονται από τα στοιχεία που έστειλε στην Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρας που ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας του σχεδίου ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ επί κυβέρνησης Σημίτη και δείχνουν το πώς «μαγειρεύτηκαν» τα στοιχεία για να μπει η Ελλάδα στην νομισματική ένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε μεν τα στοιχεία αυτά της ΕΛΣΤΑΤ σημείωσε όμως ότι υπήρχε διαφορετικό λογιστικό σύστημα παρακολούθησης. Από την απάντηση που έδωσε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε να μην αποδέχεται οικονομικά την ανάλυση για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή και σημείωσε πως «εάν κανείς δει τις χρηματοροές των περιόδων αυτών θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες από το 2000 μέχρι την κρίση που γινόντουσαν ήταν με το μέσο όρο των δαπανών της ΕΕ. Εκεί που η χώρα υστερούσε ήταν στα έσοδα για αυτό αυξανόταν το έλλειμμα. Μια στέρηση εσόδων που οφειλόταν στην φοροδιαφυγή και τις μειώσεις των φόρων που ήταν κομμάτι της πολιτικής και των δύο κομμάτων (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) για φτιάχνουν κοινωνικές συμμαχίες».

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version