Πολιτική

Τσακαλώτος: Πρέπει να μας δώσουν κάτι για το χρέος

«Εάν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτήν την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Απρίλη, το δικό μας Πάσχα και πάρουμε κάτι για το χρέος και φανεί στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα αυτής της χώρας, τότε νομίζω ότι θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Από κει και πέρα, μετά, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, το πιστεύω αυτό!», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως «θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά πάμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά το Eurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σ’ αυτό. Αν με αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα ότι εδώ άλλαξαν σελίδα, νομίζω ότι το φως στο τέλος του τούνελ θα φανεί πολύ πιο λαμπρό».

Σε συνέντευξή του στο news247 και ερωτηθείς για τις εξελίξεις μετά τα Wikileaks, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «από την απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό, πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί ό,τι και η ελληνική κυβέρνηση: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα. Μένει να το αποδείξει».

Σε ερώτημα για το χρέος, ανέφερε ότι μετά την αξιολόγηση πρέπει να μας δώσουν «κάτι για το χρέος». Και επισήμανε ότι το χρέος «θα είναι το τελικό τεστ. Εάν δηλαδή, μετά από μία εβδομάδα (από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης) δεν δώσουν τίποτα στην Ελλάδα και εδώ θα είμαστε πάλι σε έξι μήνες, όπως καταλαβαίνετε δεν θα επενδύσουν οι επενδυτές, δεν θα καταναλώσουν οι καταναλωτές, δεν θα επιστρέψουν οι αποταμιευτές τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και γενικά, θα είναι πολύ δύσκολο το πρόγραμμα».

Πρόσθεσε δε ότι «ο στόχος είναι μία εβδομάδα μετά, αφού υπάρξει η συμφωνία για το συνολικό πακέτο, οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και οι μεγάλες πολιτικές εφημερίδες στο εξωτερικό, ελπίζω και στην Ελλάδα, να γράψουν ότι αυτήν τη φορά οι Ευρωπαίοι πήραν αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το εάν προβαίνει σε προβλέψεις για την αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η διπλωματική έκφραση είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Αυτό δεν είναι που λένε οι διπλωμάτες; Ποτέ δεν λένε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα…». Ωστόσο, ανέφερε για το κλίμα που υπάρχει πως «θεωρώ ότι σε σχέση με το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παίκτες που θέλουν λύση από εκείνους που δεν θέλουν λύση. Δηλαδή, υπάρχουν παίκτες που το καλοκαίρι ή δεν ήθελαν λύση ή ήταν αδιάφοροι εάν θα υπάρχει καλή λύση που τώρα δεν είναι αδιάφοροι και μάλιστα ενδιαφέρονται να υπάρχει καλή λύση κι αυτό είναι που με κάνει πιο αισιόδοξο σε σχέση με το καλοκαίρι. Έχει αλλάξει αυτή η στάση ίσως και λόγω του προσφυγικού, ίσως γιατί καταλαβαίνουν ότι γενικά η Ευρώπη δεν πάει καλά, ίσως γιατί υπάρχει και το θέμα του Brexit τον Ιούνιο».

Σχετικά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «είναι ο υπουργός Οικονομικών της πιο ισχυρής χώρας στο Eurogroup και όχι μόνο αυτό. Είναι και πολύ ισχυρός χαρακτήρας. Έχει μεγάλη δύναμη, έχει πολλές χώρες που τον ακολουθούν. Δεν θα έλεγα τυφλά, αλλά είναι αρκετά εναρμονισμένες με τις απόψεις του. Έχει συγκεκριμένες απόψεις για το πώς πρέπει να είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αντιευρωπαϊστής όπως λένε, αλλά σίγουρα έχει συγκεκριμένες θέσεις που είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μου. Ο διάλογος όμως, έτσι πρέπει να γίνεται». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ