Τέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών στον πρωθυπουργό και την ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, αποτυπώνουν την ενόχληση του οικονονμικού επιτελείου για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς των αποφάσεων του Eurogroup, αλλά κυρίως καταδεικνύουν την πρόθεση του κ. Τσακαλώτου να μην επωμιστεί μόνος το πολιτικό κόστος δύσκολων αποφάσεων που είναι συλλογικές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο υπουργός Οικονομικών στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες, την Τρίτη, ζήτησε τα εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
—> Τη συγκρότηση μιας διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη τωω διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσουν μέχρι και σήμερα, Κυριακή 26.02.2017 εναλλακτικά σενάρια “καλών” και “κακών” μέτρων και η ηγετική ομάδα θα επιλέξει ποια από αυτά αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταφέρει την πρόταση στους Θεσμούς και αν αυτοί την απορρίψουν , θα συνέρχεται η διαπραγματευτική ομάδα για να επανακαθορίσει τη στάση της. Αφού γίνει αυτό, ο υπουργός Οικονομικών θα επιστρέφει στο Χίλτον με τη νέα πρόταση.
—> Ο ίδιος θα συναντάται με τους Θεσμούς μόνο για τα θέματα που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου οικονομικών, δηλαδή τα δημοσιονομικά, εν μέρει τον εξωδικαστικό δυμβιβασμό κλπ. Θέματα στα οποία δεν εμπλέκεται το ΥΠΟΙΚ, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά ή τα ενεργειακά θα τα διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης πως εάν επιμείνει σε αυτό ο κ. Τσακαλώτος, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυσλειτουργικό μοντέλο. Ο υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει καμία ευελιξία στις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, αφού για κάθε μικρή ή μεγάλη υποχώρηση θα πρέπει προηγουμένς να αποφασίζει η ομάδα διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, είναι προφανές πως επέλεξε αυτή τη διαδικασία, καθώς εκτιμά ότι δηλώσεις, διαρροές και σενάρια αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για υποχωρητικότητα έναντι της τρόικας.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή