Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Τσακαλώτος: “Βόμβες”! “Ηττηθήκαμε το 2015 – Δεν τελειώσαμε με το χρέος”!

Τσακαλώτος
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών στο Παρίσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος… απασφάλισε.
Αναγνώρισε λάθη της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για συνθηκολόγηση το ταραχώδες καλοκαίρι του 2015, τονίζοντας ότι “και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό τότε, τα ίδια θα συνέβαιναν. Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση”.
Γιατί θεωρεί αναπόφευκτο πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος μοιραία θα επανέλθει στο προσκήνιο.
“Βολές” για τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με κατηγορίες για “έλλειμμα Δημοκρατίας”.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε για την ελληνική κρίση σε φοιτητές στο Παρίσι και είπε… ουκ ολίγα και σημαντικά! Ο “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος, στα λάθη που έγιναν το “κολασμένο” 2015, αλλά και την λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας, ενώ ουσιαστικά “κάλυψε” τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

“Το να έχουν τα μικρά κράτη της Ευρωζώνης μεγάλο χρέος και υψηλά επιτόκια δεν είναι βιώσιμο για την Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε στην συζήτηση για το χρέος“. Αυτό τόνισε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος σε φοιτητές του ιδρύματος Sciences Po στο Παρίσι σε σεμινάριο για τα αποτελέσματα της ελληνικής κρίσης, που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, 13.03.2019.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το ενδεχόμενο συζήτησης για το χρέος θα ανοίξει… μοιραία. Κι αυτό διότι δεν μπορεί η βόρεια Ευρώπη να απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και ο Νότος μόνιμα υψηλά.

“Το σύστημα αυτό δεν είναι βιώσιμο και θεωρώ βέβαιο ότι θα επανέλθουμε μακροπρόθεσμα στο θέμα”

Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν στην υψηλή φορολογία και τόνισε πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να αντεπεξέλθει σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και γι αυτό αύξησε την φορολογία. Αναφορικά, όμως, με την διανομή των πλεονασμάτων επανέλαβε την πάγια θέση του, η οποία είναι η εξής: “Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία διανέμοντας το περίσσευμα και στην μείωση των φόρων αλλά και στην αναδόμηση του κοινωνικού κράτους“.

Μάλιστα σημείωσε πως αν ακολουθούνταν η λογική της ΝΔ για μείωση φόρων και μόνο, τότε θα υπήρχαν κοινωνικές συνέπειες μετά από πολλά χρόνια κρίσης.

Πάντως, έκανε ξεκάθαρη την πεποίθησή του ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ανέμενε καθώς και η ανεργία παρότι είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή στο 18% έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 26% που είχε παραλάβει η Κυβέρνηση ενώ επιπλέον η χώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Ο Τσακαλώτος και τα λάθη της κυβέρνησης

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση το… κολασμένο καλοκαίρι του 2015, για την οποία όπως ήταν λογικό δέχθηκε τις περισσότερες ερωτήσεις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση τότε συνθηκολόγησε και δέχθηκε ένα συμβιβασμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για δύο σφάλματα στρατηγικής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμασταν πιο αδύναμοι από ό,τι πιστεύαμε», είπε απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου. Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, κάλυψε τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο όποιος κι αν ήταν τότε υπουργός, καθώς ήταν πολιτική επιλογή να ηττηθεί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό τότε , τα ίδια θα συνέβαιναν. Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ως δεύτερο λάθος στρατηγικής ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της τότε κυβέρνησης στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. «Πάντα οι πλούσιοι έχουν καλύτερους δικηγόρους, λογιστές, βρίσκουν τρόπους να μην πληρώσουν φόρους. Υπερβάλαμε στο πόσο εύκολο θα ήταν να εντοπίσουμε το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή», ανέφερε.

Η συμφωνία που πήραμε μετά το δημοψήφισμα, είπε, ήταν πολύ καλύτερη. «Πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει ηττημένος, αυτό θα είχε επηρεάσει όλη την αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος επισήμανε ότι «τον όποιο δημοσιονομικό χώρο έχουμε, πρέπει να τον μοιράσουμε μεταξύ μέτρων που προάγουν την ανάπτυξη, όπως μείωση φόρων, εισφορών και μη μισθολογικού κόστους, αλλά και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους . Προσπαθούμε να τα ισορροπήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τσακαλώτος και τα “βέλη” για “έλλειμμα δημοκρατίας”

Επιπρόσθετα, ο υπουργός των Οικονομικών εξέφρασε την άποψη πως από την εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις του τρίτου προγράμματος, το δημοκρατικό κενό και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη παραμένει και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διακρατικό διυπουργικό επίπεδο “Συζητούσαμε στο Eurogroup και οι αποφάσεις είχαν ληφθεί νωρίτερα σε μυστικές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών. Συνεπώς τι δημοκρατία είναι αυτή;” διερωτήθηκε.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης βρίσκεται στην ομοσπονδοποίηση που θα μεταφέρει το βάρος των αποφάσεων στο Ευρκοινοβούλιο αντί στα όργανα της Ένωσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις