Αδιανόητο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός πολιτικές δυνάμεις, δημοσκόποι και δημοσιογράφοι να συζητούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την στιγμή που μετράμε νεκρούς και οι δυσκολίες βρίσκονται μπροστά μας. «Είναι αδιανόητο δεν συμμετέχω σε μια τέτοια συζήτηση» ειπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νίκο Παππά παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» τόνισε ότι είναι «ανοησία να σκεφτεί η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση με όρους πολιτικής σκοπιμότητας , με όρους πολιτικού κόστους και οφέλους σε ότι αφορά την επόμενη μέρα μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού.
«Όποιος τούτες τις κρίσιμες ώρες που μετράμε νεκρούς και ανθρώπους στην εντατική, σκέφτεται πολιτικά οφέλη και μετράει ποσοστά. Όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και τον ανθρώπων της, γρήγορα θα το πληρώσει διπλά και τριπλά.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας τα χαρακτήρισε επιστημονική φαντασία καθώς η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή ενώ αναφερόμενος στην στάση της κυβέρνησης να δεχθεί και να συζητήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε : Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ τυχερός γιατί έχει την αντιπολίτευση που έχει. Όχι μόνο εμάς αλλά όλα τα κόμματα. Γιατί εμείς δεν είχαμε την ίδια τύχη όταν η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση. Εμείς σήμερα καταθέσαμε τις προτάσεις για να βοηθήσουμε. Εάν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν έχει ανάγκη να συζητήσει μαζί μας και η χώρα στην συνέχεια βρεθεί μπροστά σε ένα νέο οικονομικό αδιέξοδο , τότε θα λογαριαστούμε».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ως πλεονέκτημα της χώρας το «μαξιλάρι ρευστότητας» που παρέδωσε η κυβέρνησή του. «Δημιουργήσαμε αυτό το απόθεμα για να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρίση και να μην ξαναπέσουμε σε μνημόνια», ανέφερε επισημαίνοντας ακόμα ότι η Ελλάδα «μπορεί να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον δανεισμό της, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το μαξιλάρι. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την Ισπανία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Διότι γι’ αυτές τις χώρες μπορεί η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας να είναι ευεργετική, δεν έχουν όμως την ρευστότητα για να αυξήσουν τις δαπάνες τους δίχως να αυξήσουν το χρέος τους”.
Ο κ.Τσίπρας κάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό να απορρίψει εισηγήσεις να μην κινηθεί η κυβέρνηση προληπτικά. “Είναι η ίδια λογική, μεταφρασμένη στην οικονομία, της ανοσίας αγέλης, που κάποιοι ανόητοι πρότειναν στη κυβέρνηση της Βρετανίας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δηλαδή, να αφήσουμε τις αδύναμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σβήσουν, χιλιάδες θέσεις εργασίας να χαθούν. Και όταν έλθει η ώρα της αναδιάρθρωσης να στηρίξουμε μόνο νόσους θα έχουν αντέξει από τη κρίση. Δηλαδή μόνο τους δυνατούς.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη, κυνική και εν τέλει καταστροφική για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στρατηγική. Που καλώ τον πρωθυπουργό άμεσα να την απορρίψει” είπε.
Πώς κατανέμονται τα μέτρα του προγράμματος
Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι” κατανέμονται ως εξής:
1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση – 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
2. Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.
5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ
6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο τους και τους απασχολούμενους.
9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
10. Πρόγραμμα “Ηρακλής” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να πράξει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Να κινητοποιήσει, είπε, κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση οι όροι πρέπει να είναι σαφείς: Το Δημόσιο θα πρέπει να αποκτά μερίδιο σε αυτές τις εταιρίες αντίστοιχο της παρέμβασής του».