Σάββατο, 30 Νοε.
19oC Αθήνα

Τσίπρας: Αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα, θα είναι υπεύθυνη για ό,τι ακολουθήσει τον χειμώνα

Τσίπρας: Αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα, θα είναι υπεύθυνη για ό,τι ακολουθήσει τον χειμώνα

Την τακτική του σκληρού ροκ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη επέλεξε να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας, την Κυριακή (06.09.2020) στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου πρότεινε και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για γραμματέα του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στην κυβέρνηση για την στάση που κρατεί ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι κινείται στα τρία θέματα (πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά) που απασχολούν σήμερα την κοινωνία με την λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τα πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα λέγοντας: «Η μέγιστη υποχρέωσή μας είναι να αποδείξουμε στην κοινωνική πλειοψηφία που δοκιμάζεται ότι είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλάι της. Και να μην ξεχνάμε: στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί πάλι το δίκιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Αν και εξελέγη με υπόσχεση ισχυρή ανάπτυξη μας οδηγεί με γρήγορα βήματα σε καθεστώς ισχυρής υπανάπτυξης. Στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα, μεγαλύτερη και από αυτή των πιο σκληρών μνημονίων.

Και τώρα μάλιστα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων.

Με περιορισμούς σε συντάξεις και μισθούς, με εργασιακό μεσαίωνα, ιδιωτικοποιήσεις σε τιμή ευκαιρίας, απαξίωση της δημόσιας παιδείας της υγείας και του κοινωνικού κράτους και περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων. Με δυο λόγια δηλαδή μας γυρίζουν με ταχύτητα πίσω στα δύσκολα χρόνια του 10-15 και στο καθεστώς των πολιτικών του ΔΝΤ, από το οποίο με τόσες θυσίες και κόπους καταφέραμε η χώρα μας  να απαλλαγεί».

Και πρόσθεσε: «Το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε μια προσπάθεια να ελέγχει ο πρωθυπουργός τους αρμούς της εξουσίας, και να τους χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος. Οι υπουργοί ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των ημετέρων, voucher, παγουρίνια, καλλιέργεια σχέσεων με βαρόνους του χρήματος.

Τσαλαβουτούν με μόνο σχέδιο τις καταστροφικές ιδεοληψίες και τις «δουλειές». Με εξυπηρετήσεις και υπερτιμολογήσεις δημοσίων δαπανών. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στο μεταναστευτικό, σ τις επενδύσεις, σχεδόν παντού».  

Αναφερόμενος στην παράμετρο της προπαγάνδας που σύμφωνα με τον ίδιο ακολουθεί η κυβέρνηση κατήγγειλε ότι: «Με διάφορα ανήθικα μέσα, έχουν εγκαταστήσει γύρω τους μια επικοινωνιακή υγειονομική ζώνη, με αποτέλεσμα στην κοινή γνώμη να εμφανίζεται το μαύρο άσπρο, απλώς πιστοποιεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διστάζει να υπονομεύει, εν ονόματι της επικοινωνίας, δηλαδή της κατευθυνόμενης από το μέγαρο Μαξίμου προπαγάνδας, ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία».

Για τους παραπάνω λόγους, ο ανέβασε τους τόνους: «Δεν διστάζω να το πω, και προσέχω τα λόγια μου: Η Ελλάδα ζει τη στιγμή αυτή μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε αναλυτικά  στα τρία θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία.

Για την πανδημία ανέφερε ότι η κυβέρνηση άνοιξε «τα σύνορα χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια και χωρίς ασφάλεια με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα α αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι ήδη πολύ πιο μαζικό από το πρώτο.

Να συνοδεύεται από παντελή έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπισή του. Και μόνο από σπασμωδικά υγειονομικά μέτρα, απόπειρες δυσφήμισης και εκφοβισμού των νέων, σκληρά και αναποτελεσματικά αστυνομικά μέτρα. Για να φτάσουμε σήμερα, να μην υπάρχουν αντιδραστήρια για τα τεστ, και να παραδίνεται η «δουλειά» σε φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ιδιωτικά εργαστήρια, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι τη πρώτης γραμμής.

Με το αντίτιμο βέβαια, να υποτάσσεται ακόμη και ο λόγος της επιστήμης στις σκοπιμότητες της πολιτικής και της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Θέλω όμως να προειδοποιήσω τη κυβέρνηση: Αν δεν υπάρξει, έστω και τώρα, στο και πέντε, ένα συμπαγές, μελετημένο, συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι υπεύθυνη για ό,τι ακολουθήσει τον χειμώνα που έρχεται. Αν δεν εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, την κοινωνική συναίνεση, την προστασία του πληθυσμού, τότε θα έχει όλη την ευθύνη αν η πανδημία πάρει δραματικές διαστάσεις.

Click4more Παραίτηση Μαγιορκίνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά ο καθηγητής

Αν δεν σταματήσει τα επικοινωνιακά παιγνίδια με τα σχολεία, με τα παιδιά, με τις μάσκες, και τα παγουρίνια, και δεν λάβει δραστικά και προγραμματισμένα μέτρα, θα έχει την ευθύνη για ό,τι προκύψει».  

Για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «Δεν ήταν ούτε λάθος ούτε αβλεψία, ήταν άποψη, ήταν πολιτική επιλογή. Ήταν η λογική να αφήσουν την οικονομική πανδημία της αγέλης να εξελιχθεί. Η ύφεση του δευτέρου τριμήνου του 2020 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων. Η ανεργία καλπάζει. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, με ποσοστά που προκαλούν απόγνωση. Αλλά ο κύριος Μητσοτάκης πανηγυρίζει. Είμαστε, λέει, μια χαρά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει

Απέναντι στα παραπάνω, ο κ. Τσίπρας επισήμανε το προφανές: ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν αρκεί να περιγράφει την κατάσταση και να την προβλέπει, αλλά να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, να πείσει για την ανάγκη της αντίστασης, για τη δυνατότητα και το ρεαλισμό μιας προοδευτικής εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης».

Στο σημείο αυτό, επικαλούμενος το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που παρέδωσε η κυβέρνησή του, είπε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε» εάν ένα μέρος του έπρεπε να αξιοποιηθεί εγκαίρως (και όχι προεκλογικά) για την ανακούφιση της κοινωνίας. Πρόσθεσε όμως ότι «είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, διότι καμία κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε με τέτοια κοινωνική ευθύνη αλλά, αντιθέτως, άφηνε καμένη γη».

Τα ελληνοτουρκικά

Στα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε, πάλι, τον πρωθυπουργό για έλλειψη στρατηγικής και για πολιτική «βλέποντας και κάνοντας». «Από τον Νοέμβριο ζητάμε να θέσει θέμα κυρώσεων και το θέτει οκτώ μήνες μετά. Από τον Μάρτιο, και ειδικά τώρα, ζητάμε να πρωταγωνιστήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο – να πιέσει τους Ευρωπαίους να βάλουν την τελωνειακή ένωση στο τραπέζι – αλλά παραμένει συστηματικά απών.

Υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο και το έκανε χωρίς κανένα σχέδιο για το πώς θα προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πώς θα κρατήσουμε κοντά μας τους συμμάχους μας και πώς θα διασώσουμε τον διάλογο με την Τουρκία – όπως καταφέραμε εμείς για τεσσεράμισι χρόνια.

Το Oruc Reis πέρασε και τον 28ο Μεσημβρινό, αφού όργωσε την περιοχή νότια του Καστελόριζου για σχεδόν ένα μήνα, καταπατώντας προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της λέγοντας: «Ρωτάω λοιπόν: Όταν, σύντομα, η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της ΑΟΖ που μόλις ορίσαμε με την Αίγυπτο, κάτω από την Ρόδο και την Κάρπαθο και δίπλα στην Κρήτη, ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές μας; Οι εταίροι μας θα πιεστούν να εφαρμόσουν ισχυρές κυρώσεις ή ούτε τότε; Και κυρίως ρωτώ, τι ακριβώς κάνουμε σήμερα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο;».

Γι’ αυτούς τους λόγους ζήτησε  μάλιστα εκ νέου τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις