Site icon NewsIT

Τσίπρας από Κίνα: Μπαίνουμε δυναμικά σε περίοδο ανάκαμψης

04.07.2016 | 19:31
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Η Ελλάδα σήμερα, έχοντας κλείσει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, γυρίζει σελίδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Πεκίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην «νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία» και παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας και φιλίας. Αναφέρθηκε στο βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας.

 

Η νέα περίοδος της ελληνικής οικονομίας

 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους «που βοηθά τη χώρα μας να ξανασταθεί στα πόδια της και να τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις της, αλλά χωρίς να συντρίβεται η κοινωνία μας», τόνισε ότι «το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης πρόσφατα, στο πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας, επικυρώνει την επιτυχία της προσπάθειας μας». Σημείωσε ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει την υποστηρικτική εγγύηση των ευρωπαίων εταίρων μας όποτε κι αν αυτό κριθεί σκόπιμο» και ότι «ταυτόχρονα, υπάρχει η σαφής ρήτρα ότι το κόστος εξυπηρέτησης δε θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι προεκτάσεις των παραπάνω αποφάσεων και οι αναμενόμενες εξειδικεύσεις το επόμενο διάστημα, «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε νέα φάση». «Μπαίνουμε δυναμικά», τόνισε, «σε μια νέα περίοδο ανάκαμψης και ανακτούμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας, την αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων σε σειρά τομέων που υποστηρίζονται από τον προσφάτως ψηφισμένο αναπυξιακό νόμο (αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά, κατασκευές, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, πολιτισμό και τουρισμό).

«Εκεί, δίνουμε έμφαση σε γενναίες φοροαπαλλαγές ανάλογα με την απόδοση κι όχι στις απευθείας επιχορηγήσεις σε δαπάνες αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Συνδέουμε τα κοινοτικά κονδύλια της ΕΕ με τις παραπάνω αναπτυξιακές κατευθύνσεις», είπε.
Αναφέρθηκε στην αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον επιμερισμό και τη διαχείριση του ρίσκου και την προώθηση συνεργατικών επενδύσεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Προσέθεσε ότι σε συνδυασμό με το πακέτο Γιούνκερ δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού κινδύνου και πως εκκινούν μεγάλα επενδυτικά εγχειρήματα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων διεθνών αναπτυξιακών φορέων.

Αναφέρθηκε στις πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, τη συμμετοχή τους στα προγράμματα φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ και την προώθηση ξανά πολύτιμης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, ένα περιβάλλον στο οποίο, όπως είπε, μπορούν ξεκινήσουν τα μπλοκαρισμένα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις σε υποδομές που υποχώρησαν δραματικά στα χρόνια της ύφεσης. Επισήμανε επίσης την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και τόνισε την κυβερνητική επιδίωξη ενός «επενδυτικού σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να μειώσουμε την ανεργία».

Ελληνο-κινεζική συνεργασία

 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν παρουσίασε «τη νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία» σε μια προσπάθεια να “πουλήσει” στους Κινέζους επιχειρηματίες μια “ρόδινη” κατάσταση, «αλλά για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που δείξατε στην ελληνική οικονομία, όχι στα εύκολα, αλλά στα δύσκολα χρόνια της βαθιάς ύφεσης».

Είπε ότι αναφέρεται κυρίως στη σύμβαση με την COSCO για την αξιοποίηση του ΟΛΠ, που επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή πριν 4 ημέρες. «Όπως αποδείχτηκε πρόκειται για συμφωνία αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά, που διανοίγει δρόμους για τις κινεζικές επιχειρήσεις και αποφέρει θετικά οφέλη στην ελληνική οικονομία», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «η συνεργασία μας δεν σταματά εκεί».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η παρέμβασή του αποτελεί κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας και φιλίας και σημείωσε ότι «η σημαντική στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, οι αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι εξαγωγές των ευγενών αγροτικών μας προϊόντων στην Κίνα, η ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία και η μεταφορά των κινέζων πολιτών στην Κρήτη κατά την κρίση της Λιβύης, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι κι όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι».

“Η Κίνα μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα”

«Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά πρόσθετοι σταθμοί στην μακραίωνη ιστορική σχέση των χωρών μας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι δύο πολιτισμοί, ο καθένας στα γεωγραφικά και ιστορικά του όρια, συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς. «Εμείς στη Δύση και εσείς στην Ανατολή».

Αναφέρθηκε στις διαδρομές των δύο χωρών που άλλοτε υπήρξαν παράλληλες και άλλοτε συναντήθηκε καθοριστικά, παραπέμποντας στην ανάπτυξη της φιλοσοφική σκέψης στην Ελλάδα και την Κίνα, αλλά και τους εμπορικούς δεσμούς και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού που άνοιξε το 127 π.X. ο αυτοκράτορας Γου Ντι της δυναστείας των Χαν για να έρχονται στην Ευρώπη και μέσω της Ελλάδας τα εξαιρετικά κινεζικά προϊόντα.

«Η Δύση ανέκαθεν είχε αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στην Κίνα. Αντιμετωπίζει με θαυμασμό, αλλά και δέος τη δύναμη, την οργάνωση, τον εξωτισμό και τις δυνατότητες σας», είπε, και τόνισε ότι «η Ελλάδα από την άλλη, στο πλαίσιο αναφοράς της ιστορικής και της γεωγραφικής της θέσης, κατάφερνε πάντα να αφομοιώνει και να ανασυνθέτει μέσω της “ελληνικής ματιάς” τις φαινομενικά πιο ανόμοιες παραδόσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης». «Έτσι θα λειτουργήσει και τώρα», προσέθεσε, για να υπογραμμίσει ότι «η Κίνα, το Μέσο Βασίλειο όπως λεγόταν, μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα» και ότι «ο νέος δρόμος του μεταξιού, το σημερινό one belt one road, μας ξαναφέρνει κοντά».

Η Ευρώπη στο τέλος βρίσκει τις κατάλληλες προωθητικές συνθέσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η αρνητική έκβαση του οποίου «οδηγούν στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και αυτό είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τα δύο μέρη και το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Ο κ. Τσίπρας αποτύπωσε μια ψύχραιμη και πιο αισιόδοξη προσέγγιση, αναφέροντας ότι «εύλογα ο αντίκτυπος του δημιουργεί ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο”, ότι “οι αναταράξεις των αγορών είναι δικαιολογημένες ως ένα βαθμό εξαιτίας του αρχικού σοκ» και πως όμως θεωρεί ότι θα είναι παροδικές. Είπε ειδικότερα ότι τα ευρωπαϊκά όργανα θα εισέλθουν σε μια γόνιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για την όσο γίνεται πιο ομαλή έξοδο, καθώς και για το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις των δύο μερών και πως άλλωστε στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής συνεργασίας θα διατηρηθεί μια καλή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε διαφορετική θεσμική βάση.

«Το μήνυμα όμως που σαν Ευρώπη δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ότι η Ένωση δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες κρίσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αίσθημα επείγοντος και αμοιβαίας υποστήριξης». «Οι προκλήσεις», συνέχισε, «είναι μπροστά μας και το ζήτημα της συνοχής θα παραμένει πάντα επιτακτικό, αλλά στο τέλος η Ευρώπη βρίσκει, μέσα από τον εξαντλητικό πολλές φορές διάλογο, τις κατάλληλες προωθητικές συνθέσεις».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η στρατηγική “one belt, one road” στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει» και πως «αντιθέτως πιστεύουμε ότι θα επιτύχει και εμείς -ως Ελλάδα- είμαστε εδώ, διατεθειμένοι και ικανοί, να συνεισφέρουμε προς την στρατηγική αυτή κατεύθυνση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version