Site icon NewsIT
16:15 | 06.11.16

Τσίπρας: Αποθέωση Αχτσιόγλου, “τελεσίγραφο” για διαπραγμάτευση και… απεταξάμην την καρέκλα!

Τσίπρας: Αποθέωση Αχτσιόγλου, “τελεσίγραφο” για διαπραγμάτευση και… απεταξάμην την καρέκλα!
Newsit Newsroom

- Ξεκάθαρα "μηνύματα" Τσίπρα σε παλαιούς και νέους υπουργούς, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - "Ηχηρό" μήνυμα: "Κανενός η καρέκλα δεν γράφει το όνομά του! Ούτε η δική μου" - Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για τη σύσταση του ΕΣΡ: "Η συνεχόμενη άρνησή της θα είναι όχι μόνο πρόκληση αλλά και θεσμική εκτροπή" - Χαρακτήρισε "ιστορική" την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα - Όλο το χρονοδιάγραμμα που έθεσε για τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης με φόντο την απομείωση του χρέους - Δείτε με βίντεο και φωτογραφίες όλα όσα έγιναν

Ήταν μια ομιλία… μήνυμα του πρωθυπουργού προς παλαιούς και νέους υπουργούς. Τους τελευταίους τους υποδέχτηκε με ειδική μνεία στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, μετά τον ανασχηματισμό, ενώ τους τελευταίους επιφόρτισε με “ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη”.

Η ομιλία του πρωθυπουργού κινήθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες:

– Στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης
– Τους στόχους της για την “έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια”
– Το κεφάλαιο “τηλεοπτικές άδειες”
– Την αναβάθμιση της χώρας από “μαύρο πρόβατο που κανείς δεν ήθελε να επισκεφτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων”

Το… ζουμί, πάντως, της ομιλίας του ήταν η απαίτηση για “σκληρή δουλειά” από τους υπουργούς, με στόχο να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, “ακόμα κι αν χρειαστεί να ξενυχτίσουμε“, όπως είπε χαρακτηριστικά, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το “άνοιγμα” για την επίτευξη του απόλυτου πολιτικού του στοιχήματος, που δεν είναι άλλο από την απομείωση του χρέους.

 

Τι κάναμε

Στο κομμάτι των όσων έχει ήδη πετύχει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αρχικά τον ανασχηματισμό ως “τομή μέσα στη συνέχεια” και τόνισε πως “δώσαμε μάχες για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Πετύχαμε πολλά. Όχι όσα θέλαμε, αλλά παρά τη σκληρή επιτροπεία, καταφέραμε να προστατέψουμε πολλούς. Με το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, με το πρόγραμμα Υγείας, με την προστασία της πρώτης κατιοκίας, με τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων”.

Το ασφαλιστικό σώθηκε“, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως “αποφύγαμε όμως τα χειρότερα. Αυτά για τα οποία είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Έγινε πλήρης εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων. Με δυο λόγια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να ελαχιστοποιήσουμε τις πληγές. Τώρα όμως γυρνάμε σελίδα”.

Απαράδεκτα υψηλή” χαρακτήρισε επιπρόσθετα την ανεργία, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους στόχους: “Το ασφαλιστικό θα πρέπει να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμοιβόμενη εργασία. Έτσι θα έχουμε δίκαιη ανάπτυξη. Έχουμε θετικές ενδείξεις για την οικονομία. Περάσαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θετικές ειδήσεις έχουμε και στα δημοσιονομικά. Πιάσαμε για 2η συνεχόμενη χρονιά τους στόχους. Βελτιώθηκε η λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών. Η ανεργία παρόλο που είναι απαράδεκτα υψηλή, αποκλιμακώνεται σταθερά. Τη μειώσαμε κατά 4 μονάδες. Όμως η μάχη είναι μπροστά. Ο μεγάλος στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας στη χώρα. Να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και να τη φτάσουμε στο 10%“.

Τι θέλουμε να κάνουμε – Όλοι δίπλα στην Αχτσιόγλου – “Μήνυμα” για τις καρέκλες

Όσον αφορά, πάντως, στα όσα “πρέπει” να επιτύχει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, αυτά συνοψίζονται στην εξής φράση του πρωθυπουργού: “Η αλλαγή σελίδας περνά μέσα από ενδιάμεσους σταθμούς, όπως η έγκαιρη, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, και κατόπιν, από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η έναρξη της συζήτησης για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Για να ακολουθήσει, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, η ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤΑνοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό χάρτη”.

Γι’ αυτό και ζήτησε τη σκληρή δουλειά από όλους τους υπουργούς, να ξενυχτήσουν, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε.

Στο κομμάτι των… πρέπει, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και ειδική μνεία στην νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει επωμιστεί το βάρος της “ηλεκτρικής καρέκλας” του υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Βλέπουμε την ηγεσία της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει και να ταυτίζεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για απορρύθμιση και απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Θέλω να επισημάνω ότι εμείς αυτό το αποτυχημένο μοντέλο δε θα το δεχτούμε. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι συνώνυμο της απαξίωσης της εργασίας. Μόνο η αύξηση του μισθού είναι βάση της ανάπτυξης. Αυτό το μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης θα το επωμιστεί μια νέα αλλά εξαιρετική συνάδελφος που θα έχει τη στήριξή μας για να πετύχει. Από την επιτυχία αυτή θα κριθεί και η επιτυχία της κυβέρνησής μας“.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έκανε έναν… παραλληλισμό των υπουργείων με ένα “κοινό διαμέρισμα”, κάνοντας ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση το ότι… ουδείς αναντικατάστατος.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως “τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι σαν τα δωμάτια ενός κοινού σπιτιού”, για να συνεχίσει: “Η σημερινή ημέρα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνησή μας. Για την προστασία της κοινωνίας και την επιτάχυνση του έργου μας. Τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου θα είναι δύσκολα αλλά ανοίγουμε βήμα. Στόχος παραμένει η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αυτός παραμένει ο ορίζοντάς μας. Σε κανενός μας την καρέκλα δεν γράφει το όνομά του. Ούτε στη δική μου. Είμαστε σε θέση ευθύνης στην πιο δύσκολη στιγμή της νεότετρης ελληνικής ιστορίας. Οι καρέκλες μπορεί αν μη γράφουν το όνομά μας. αλλά μπορεί το όνομά μας να συνδυαστεί με μεγάλες τομές. Ποια είναι η φιλοδοξία μας; Να είμαστε μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης; Ή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση; Προσωπική μου φιλοφοξία είναι αυτή και πρέπει να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για το στόχο αυτό“.

Δεχόμαστε πόλεμο

“Ανοίγει επιτέλους μια χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας για τη χώρα. Τρομοκρατεί όμως και τους αντιπάλους. Την ηγεσία της ΝΔ και τα συμφέροντα του παλιού πολιτικού συστήματος” είπε επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: “Προτιμούν η χώρα να σέρνεται γιατί ξέρουν ότι με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης κλείνει οριστικά το σενάριο της Αριστερής παρένθεσης. Μην ξεχνάτε: η κυβέρνηση αυτή δε θα γίνει αρεστή. Δε θα θεωρηθεί ποτέ μια θεμιτή εναλλακτική. Ο λόγος είναι απλός. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεωκοπημένου συστήματος. Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσει, θα είναι ανελέητος. Το παλιό σύστημα δε θα αποδεχτεί απλά την ήττα“.

Τσίπρας: “Η συνεχόμενη άρνηση της ΝΔ να συνδράμει στη σύσταση του ΕΣΡ θα είναι όχι μόνο πρόκληση αλλά και θεσμική εκτροπή”

Στο “κεφάλαιο” αυτό δεν έλειψαν και οι αναφορές στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και μια σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρα είπε συγκεκριμένα: “Η μάχη για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου το αποδεικνύει αυτό. Ήταν ένα ακόμη επεισόδιο αυτού του πολέμου. Δε θα υποχωρήσουμε. Δώσαμε μια έντονη μάχη. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν εχει ακόμη εκδοθεί. Θα γίνει σεβαστή αλλά ο νόμος συνεχίζει να ισχύει, εκτός από το σημείο για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Πολλά από τα άρθρα του νόμου τα ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων. Η πρόταση για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων ήταν μια ανάγκη. Δεν υπήρχε ΕΣΡ γιατί η ΝΔ παραβιάζοντας το Σύνταγμα υπονόμευσε από την πρώτη στιγμή τη σύσταση του ΕΣΡ. Επιδιώξαμε συναίνεση. Ελπίζω ότι κανείς δε θα ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει κάποιο τίμημα για τις άδειες.

Εμείς αποδείξαμε ότι και διαγωνισμός μπορεί να γίνει και λεφτά μπορούν να εισπραχθούν. Χαιρετίζω το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη ΔτΠ μια πλειοψηφία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Η ΝΔ δεν έχει πια καμιά δικαιολογία να συνεχίζει να αρνείται τη νομιμότητα. Οφείλει να έρθει με καλή πίστη και να συνδράμει. Η συνεχόμενη άρνησή της θα είναι όχι μόνο πρόκληση αλλά και θεσμική εκτροπή. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση. Κανείς δε θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας δημοσίων συχνοτήτων. Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεσώς δεν είναι επιλογή“.

Η επίσκεψη Ομπάμα

Ξεχωριστό κομμάτι, παράλληλα, της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν και αυτό που αφορούσε στην επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα δεν είναι μόνη της στην προσπάθειά της για τη μείωση του χρέους, δείχοντας έτσι πως… ποντάρει πολλά σε μια ένθερμη υποστήριξη του πλανητάρχη στο ζήτημα αυτό.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειονότητα της Δύσης το αναγνωρίζει. Και σε αυτό συμβάλει και η επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας. Θα είναι ιστορικό γεγονός το να αποτελεί η Ελλάδα έναν από τους τελευταίους σταθμούς του Ομπάμα πριν την λήξη της 8ετούς θητείας του. Η Ελλάδα μετατρέπεται από μαύρο πρόβατο που κανείς δεν ήθελε να επισκεφτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Με τη μάχη που δώσαμε για το προσφυγικό, με τη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας“.

Στο ίδιο μήκος κύμματος, συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έχει σηκώσει κεφάλι, τονίζοντας πως “μέσα σε ένα χρόνο επισκέφθηκαν την Ελλάδα ο πρόεδρος Πούτιν, ο πρόεδρος Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι ηγέτες των 6 χωρών της ΕΕ, ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Πατριάρχη Βαρολομαίο και τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα“.

Υπουργείο… καθημερινότητας

Τέλος, μάχη με την καθημερινότητα, ως πρώτη προτεραιότητα, ξεκινά η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Για το λόγο αυτό δημιουργείται νέο χαρτοφυλάκιο, με επικεφαλής υπουργό Επικρατείας (σ.σ. τον Αλέκο Φλαμπουράρη).

Στο στόχο αυτό, εξάλλου, εντάσσεται και η είδηση που έδωσε για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των πολιτών (ανθρωπιστική κρίση, παιδικοί σταθμοί, 4.000 νοσηλευτές), δεσμεύσεις που θα υλοποιούνταν από την 1η δόση του τηλεοπτικού διαγωνισμού.

“Δημιουργούμε λοιπόν, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών. Για πρώτη φορά ένας υπουργός Επικρατείας (σ.σ. Αλέκος Φλαμπουράρης) θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης των παραπόνων και των προβλημάτων των πολιτών. Αυτό όμως δεν είναι δουλειά ενός υπουργού. Αυτή η ομάδα πρέπει να έχει διασύνδεση με όλα τα υπουργεία. Πρέπει τα υπουργεία σας να ανοίξουν στα αιτήματα των πολιτών. Πρέπει να έχετε επαφή με τον πολίτη γιατί μου έγιναν παράπονα πως υπήρξαν υπουργεία με τις πόρτες κλειστές. Αυτό είναι αδιανότητο“, είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version