Την επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν έστω και τώρα οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που πλήττονται από την βαθιά ύφεση επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας, επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων ενόψει της επίσκεψής του στο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο.
«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ο μεγάλος φόβος μας ότι πανδημία και lockdown θα φέρουν πρωτοφανή ύφεση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας για την ύφεση που είχε έρθει ήδη πριν την έλευση της πανδημίας στην χώρα, επισημαίνοντας ότι ο στόχος των προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν «για να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το μέγεθος της ύφεσης».
«Η λογική μας ήταν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με κρατική ενίσχυση τόσο οι επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όσο και οι θέσεις εργασίας. Η βασική μας θέση και επιλογή ήταν η επιδότηση των επιχειρήσεων από το κράτος για να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τις εργασιακές σχέσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει την διαφορά ανάμεσα στην επιδότηση της εργασίας έναντι της επιδότησης της αναστολής της εργασίας που ακολούθησε η κυβέρνηση.
Το κρίσιμο πάντως όπως υποστήριξε «δεν είναι να μετράμε το μέγεθος της κρίσης στην οικονομία αλλά να δούμε ότι αυτοί οι αριθμοί θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στην ζωή μας».
«Το κρίσιμο είναι μιλήσουμε για την ανάγκη να διατηρηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις
και να κρατηθεί η εργασία στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. Να μην σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη και να μην βρεθούμε στις καταστάσεις που βιώσαμε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τον χρόνο προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια υγεία με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ανησυχητικά, στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με πέρσι.
«Η επιτυχία της χώρας στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε χρόνο που έπρεπε να αξιοποιηθεί καλύτερα για να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία, και σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή», σημειώνοντας πως σήμερα «η γενικότερη εικόνα, δεν είναι θετική».
«Σήμερα βρισκόμαστε σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τότε που κλείσαμε την οικονομία. Παρόλα αυτά και σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αριθμό διασωληνωμένων και ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται λιγότεροι μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι , νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό, από ότι ένα χρόνο πριν . Κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό» συμπλήρωσε.
Τέλος όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας αυτά ακριβώς τα θέματα, δηλαδή η στήριξη της δημόσιας υγείας και η στήριξη της οικονομίας, είναι δύο βασικές αγωνίες που έχει σήμερα ο μέσος πολίτης θα είναι και ο πυλώνας των προτάσεων που θα καταθέσει στο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στην οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη ζημιά από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι να περιοριστεί όσο γίνεται.