Όπως τόνισε, «στόχος αυτής της ανασυγκρότησης είναι να είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να έχουμε διαμορφώσει εκείνους τους στενούς δεσμούς με την κοινωνία, αλλά και να έχουμε αποτιμήσει την εμπειρία από τα 4,5 δύσκολα χρόνια που περάσαμε, για να έχουμε το πρόγραμμα, ώστε όχι μονάχα να κερδίσουμε, αλλά και να κυβερνήσουμε τη χώρα για χρόνια σε μία πορεία προοδευτική, σε μία πορεία δημοκρατική που έχει ανάγκη ο τόπος, σε μία πορεία κοινωνικής δικαιοσύνης».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση, ότι «σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι δεν μπορεί να κυβερνάνε την Ελλάδα κάποιοι που πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι πολλών κατηγοριών, αυτοί για τους οποίους γίνονται οι χαρές, οι πλούσιοι και ισχυροί επιχειρηματίες και οι άλλοι που θα πρέπει να ακολουθούν».
Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι «κάναμε και λάθη και αστοχίες, αλλά πιστεύω ότι ακόμα και αυτοί που δεν μας ψήφισαν, αναγνωρίζουν ότι αυτά δεν έγιναν από πρόθεση, αλλά σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, η οποία επανήλθε σε τροχιά κανονικότητας με πολλά δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, με έναν καθαρό διάδρομο στις αγορές – και τώρα μας λένε ότι αυτές οι κατακτήσεις είναι κατακτήσεις των τελευταίων τριών μηνών, όμως είναι δύσκολες κατακτήσεις πολλών ετών».
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, «τώρα που υπάρχουν δυνατότητες, πρέπει να αξιοποιηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη και όχι για χάρη κάποιων λίγων και ισχυρών, όπου για χάρη τους οδηγηθήκαμε στην κρίση».
Επανερχόμενος στο θέμα της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι «από αύριο ξεκινάει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο καθένας και καθεμιά μέσα σε δύο λεπτά θα εγγράφεται μέλος, θα αποκτά το δικαίωμα στη γνώση, στο συντονισμό και κυρίως, στη συμμετοχή».
Όπως πρόσθεσε, «εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες, θέλουμε να αποφασίζουμε μαζί με τον κόσμο που μας στηρίζει, να κάνουμε τα σωστά, και τούτο διότι θέλουμε να ενωθούμε σε ένα κοινό στόχο σε ένα κοινό όραμα, δηλαδή κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο και στήριξη των πιο αδύναμων, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά για μία Ελλάδα με προοπτική, για μία Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προόδου.»
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση ήταν το μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, ρουσφέτια σε λίγους και ισχυρούς και μία πολιτική αδιαφορίας για τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και δυστυχώς αυτό το μοντέλο βλέπω με λύπη να ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.»
Μάλιστα, όπως παρατήρησε, «εμείς πρέπει να βρισκόμαστε μέσα στην κοινωνία, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων, να αναδεικνύουμε αιτήματα και διεκδικήσεις».
Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι «έχω πει δημόσια, πως δεν έχει κανένα νόημα να αλλάξουμε τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει στόχο να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές και θεσμικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τους βασικούς κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, θα μας βρει αντιθέτους. Διότι αν θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα και να εκλέγει Πρόεδρο με 151 ψήφους και να βάζει τον κομματικό του υπάλληλο, εκεί θα μας βρει αντίθετους».
Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «κρίσιμο θέμα τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, διότι με ανησυχία βλέπουμε τι συμβαίνει στη Συρία με την επίθεση του Ερντογάν σε άμαχο πληθυσμό, στους Κούρδους που έδωσαν το αίμα τους για να προστατευθούμε από τον ISIS – και τώρα βλέπουμε την διεθνή κοινότητα να μην αντιδρά, ενώ παράλληλα βλέπουμε τις παραβιάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά τις κυρώσεις που εμείς πετύχαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου να τις βάζουν κάτω από το συρτάρι και να μη μιλάει κανείς».
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «πήγαμε σε μία συμφωνία που αναβαθμίζει το κύρος της πατρίδας μας και φέρνει πίσω τα σύμβολα στην Ελλάδα, γιατί εκεί ανήκουν».
Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους συγκεντρωμένους, «να οργανωθούμε, να μαζέψουμε ο καθένας και καθεμιά τις εμπειρίες μας και να τις μετατρέψουμε σε πρόγραμμα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό, για την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται αγώνας, υπομονή και οργάνωση για να καταφέρουμε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα για τον τόπο, για το λαό μας και για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους».