“ Είμαστε ενώπιον μια τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης . Αρκετές φορές πολλοί υιοθέτησαν μια στάση, η οποία μεταφραζόταν στο να μη μεταφερθεί το πρόβλημα σε μένα. Πρέπει λοιπόν, να υπάρχουν κοινές πράξεις. Η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί…», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:
“Στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει πάντα μια είσοδος. Αν εμείς, ωστόσο δεν βρούμε μια λύση, θα είναι δύσκολο. Θα πρέπει σήμερα να βρούμε μια λύση. Έχουμε ακόμη χρόνο και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις. Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες των άλλων χωρών. Εμείς ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας σε Μυτιλήνη και Λέσβο. θα υπάρχουν άλλα 4 hotspots. Το ζητούμενο όμως δεν είναι τα hotspots…”, κατέληξε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.