Από τη συμμετοχή των πολιτών θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση.
Το τέλος του καλοκαιριού πρότεινε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να είναι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του δημόσιου διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτως ώστε να μπορεί η Βουλή να κινήσει τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες το ερχόμενο φθινόπωρο, σημειώνοντας βεβαίως, ότι τη σχετική απόφαση θα πάρει η Επιτροπή Διαλόγου.
Χαρακτήρισε τον διάλογο αυτό «πρόκληση» και «ενδιαφέρον στοίχημα» και τόνισε πως ο προγραμματισμός της επιτροπής Διαλόγου μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Ήδη λειτουργεί η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία ο καθένας, με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά του δεδομένα, μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του. Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου θα ξεκινήσει η οργανωμένη προσπάθεια να καταγραφεί και να κωδικοποιηθεί το σύνολο των προτάσεων που θα έχουν κατατεθεί.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την Επιτροπή «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην Κοινωνία των Πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο στην υπόθεση της Αναθεώρησης του Συντάγματος όχι για να υπαγορέψουν, αλλά γιατί η συμμετοχή τους «είναι η πιο άμεση, η πιο καθαρή και η πιο ουσιαστική συζήτηση για την ίδια τη Δημοκρατία και το περιεχόμενο της».
Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τους πολίτες είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και σε αυτήν που λέει ότι πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.
«Ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, μια συζήτηση για θεσμική τομή, για τη νέα μεταπολίτευση, για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2021, οπότε είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην επιτροπή διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Ο διάλογος και η αντιπαράθεση δεν πρέπει να μας φοβίζουν», σημείωσε και προσέθεσε πως με τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να κατοχυρωθεί η διαφάνεια, να υπάρξουν νέοι θεσμοί λαϊκής συμμετοχής και να αποκτήσει νέο περιεχόμενο ο όρος της λαϊκής κυριαρχίας, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας έχει βρεθεί σε ένα καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής επιτροπείας. Ο στόχος είναι, εκτός από την επιστροφή της κανονικότητας στην οικονομία, να βγει η χώρα από την κρίση και να ενισχυθούν τα «τρία δέλτα», που είναι τα Δικαιώματα, η Διαφάνεια και η Δικαιοσύνη.