Τόνισε πως αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι πάνω από 30 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση ύψους 18,5 δισ. ευρώ, κι αυτό -προσέθεσε- δεν αποτελεί μόνο μια ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών και της ρευστότητας, αυτό αποτελεί και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό θα συμβεί «θέλετε, δεν θέλετε, χωρίς επιπλέον μέτρα, όπως επιθυμεί διακαώς το ΔΝΤ». «Η ανακοίνωση του κ. Ντράγκι μάλλον θα σας αναγκάσει να λέτε το παραμύθι σας περί κατάρρευσης και συρρίκνωσης της οικονομίας χωρίς δράκο. Δεν έχει δράκο το παραμύθι σας, κ. Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Την συμμετοχή των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility, EFSF) στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενέκρινε στις 10 Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Η σχετική απόφαση προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων, μια κίνηση που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης- η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF- αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες οι οποίοες απορρόφησαν προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα.
Με ομόλογα EFSF είχε καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των “καλών” τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες και των “κακών” τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.