Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Τσίπρας: «Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί – Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα την παρουσία της χώρας στην ΕΕ»

Τσίπρας: «Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί – Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα την παρουσία της χώρας στην ΕΕ»

«Η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με φόντο την ηχηρή του δήλωσή του ύστερα από το θυελλώδες συνέδριο του κόμματος της Κουμουνδούρου, η οποία προκάλεσε κύμα δραματικών εξελίξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα που οργανώνει η «Καθημερινή» μαζί με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Hellenic Observatory European Institute του LSE και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό βάρος στην τρέχουσα αντιπαράθεση, υπογραμμίζοντας μάλιστα την «αδυναμία της αντιπολίτευσης να παίξει το ρόλο της μέσα στη Βουλή». 

Κάνοντας αναδρομή στη δική του θητεία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και στο περιβόητο δημοψήφισμα, ο ίδιος επεσήμανε πως «ποτέ δεν σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία μας στην Ευρώπη» και συνέχισε λέγοντας ότι και η Αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους της οικονομίας. «Αφεθήκαμε στο αφήγημα της δήθεν θωρακισμένης οικονομίας», είπε.

«Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Ήταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

Και συνέχισε: «Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ», προσθέτοντας ότι «η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση.

«Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω, το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος. Η ευρωπαϊκή ηγεσία έδωσε την προοπτική διεξόδου με την αναδιάρθρωση του χρέους. Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τα καυτά ζητήματα της Novartis και των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «η διαχείρισή μας ήταν ατυχής».

«Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας.

Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου. Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις», σημείωσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις