Site icon NewsIT

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την 4ετία

25.01.2020 | 12:33
Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την 4ετία

Την άποψη πως η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου ξεγελώντας τον ελληνικό λαό εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας. Και εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την 4ετία.

Σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια, στις 25 Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας γινόταν ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Με αφορμή αυτή την επέτειο ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου εκφράζει την άποψη πως η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου ξεγελώντας τον ελληνικό λαό αλλά «η απάτη της αποκαλύπτεται».

«Η φθορά της κυβέρνησης έχει αρχίσει και ήδη στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών», λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το αν σκέφτηκε τον Ιούλιο του ’15 άλλη λύση από τη συμφωνία: Να παραδοθώ ή να φυγομαχήσω; Να πω στον λαό “δεν θα πάω μέχρι τέλους τη μάχη και την εντολή που μου έδωσες, παρ’ τη μου πίσω. Αυτό θα ήταν η δεύτερη Βάρκιζα και όχι ο συμβιβασμός

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η ΝΔ θα χάσει αν αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές. «Θα την πατήσουν γιατί υποτιμούν το γεγονός πως οι εκλογές αυτές θα είναι με απλή αναλογική. Μιλάνε για διπλές. Με τι σκέφτονται να κάνουν; Να πάνε σε εκλογές και να διεκδικήσουν ψήφο λέγοντας ότι η κάλπη δεν έχει αξία, περιμένετε την επόμενη; Θα διακινδυνεύσουν τεράστιες εκπλήξεις», λέει και συμπληρώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος για «μια κυβέρνηση δημοκρατικής και προοδευτικής συνεργασίας που δεν θα έχει τη ΝΔ ως μέρος της λύσης».

Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης «δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη αλλά η κοινωνική αποσταθεροποίηση… Η κοινωνική πλειοψηφία βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας και διωγμού. Έχει πολλούς, λοιπόν, λόγους να ανησυχεί. Και ακόμα περισσότερο να οργανώσει την αντίστασή της», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η μεσαία τάξη

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η μεσαία τάξη ήταν εκείνη που γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά: «Ύστερα από οκτώ χρόνια μνημονίων και βαθιάς κρίσης αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος ήταν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση και αναζήτηση μιας εναλλακτικής, ακόμη και όταν βγήκαμε στο ξέφωτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές ελαφρύνσεις στοχευμένες ακριβώς σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ενοικίου, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών (…) Μέρος της λεγόμενης μεσαίας τάξης πείστηκε από τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, ξεχνώντας ίσως ότι τις μεγάλες επιβαρύνσεις σε αυτούς τις έφερε το κόμμα του. (…) Σήμερα όμως ανακαλύπτουν σιγά σιγά όλοι αυτοί την προεκλογική απάτη. Οι μεγαλοστομίες για μειώσεις φόρων εξαντλήθηκαν σε 17 ευρώ το χρόνο, γιατί επέλεξε να δώσει ό,τι είχε και δεν είχε για ελαφρύνσεις στα μεγάλα βαλάντια και τα μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια.

Για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24%, μέτρο το οποίο ευνοεί κυρίως τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν μεγάλη κερδοφορία. Και για να τα κάνει αυτά, ακύρωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη. Όλα αυτά όμως θα ενίσχυαν τη μεσαία τάξη σημαντικά. Αντί αυτών όμως τώρα βλέπουν αυξήσεις σχεδόν 20% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αυξήσεις τουλάχιστον 20% στις εισφορές 9 στους 10 επαγγελματίες. Με λίγα λόγια, η απάτη του κ. Μητσοτάκη και για τη μεσαία τάξη έχει ήδη αρχίσει να αποκαλύπτεται».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής η ΝΔ βρήκε το δρόμο εντελώς στρωμένο και προσθέτει ότι «με έμφαση υπογραμμίζω ότι τρώει τα “έτοιμα” προκειμένου να υπηρετήσει μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική από τη δική μας».

Αδικία και οπισθοδρόμηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντά και στις επικρίσεις για το νόμο Κατρούγκαλου σε σχέση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση: «Πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό, κρύβεται ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο με έντονο άρωμα αδικίας και οπισθοδρόμησης…Το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα έχει αύξηση 20% στις εισφορές τους. Η χαμηλότερη εισφορά από τα 185 ευρώ πηγαίνει στα 220. Αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό για τις επιβαρύνσεις που θα υποστούν 9 στους 10 επαγγελματίες.

Επανέρχεται το άδικο σύστημα των κλάσεων, το οποίο ευνοεί τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και των μεσαίων. Για παράδειγμα το εισόδημα των 80.000 θα πληρώνει τα ίδια με το εισόδημα των 8.000. Όσον δε αφορά στις συντάξεις, καταργούν τελικά, παρά τα όσα έλεγαν προεκλογικά, τη μόνιμη 13η σύνταξη που θεσπίσαμε πέρυσι…Ήδη από την προϋπολογισμό κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει φέτος να καταβάλει στους συνταξιούχους συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα χρήματα απ’ ότι καταβλήθηκαν το 2019».

Άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ και… αποκαλύψεις

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει το άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ για συνεργασία. Όπως λέει «υπάρχει το μοντέλο της συνεργασίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που μπορούμε να ακολουθήσουμε, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη δεξιά, όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με το λύκο».

Όσο για το αν μπορεί να προκύψει και στην Ελλάδα μία κυβέρνηση συνεργασίας όπως στην Πορτογαλία και στην Ισπανία υποστηρίζει: «Πιστεύω πως είναι πιθανό, παρά τις δυσκολίες. Μην ξεχνάτε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα είναι συνεπώς μια ευκαιρία για όλα τα κόμματα, τα πρόσωπα, τις πολιτικές δυνάμεις, που τάσσονται κατά της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, να απαντήσουν στο δίλημμα: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ή επιστροφή στο μοντέλο της παντοδυναμίας του ενός, που αποδείχτηκε καταστροφικό για τη χώρα».

Η επιλογή Σαμαρά να αφήσει τη χώρα στην εντατική και να τραβήξει τα σωληνάκια λίγο πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απολύτως ενορχηστρωμένη. Ήταν το περιβόητο σχέδιο της παρένθεσης

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι μετά τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, είχε κάνει πρόταση συνεργασίας σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι και μάλιστα το βράδυ των εκλογών, αλλά «ναυάγησε» λόγω… ΑΝΕΛ. «Δεν επιθυμούσαν τους ΑΝΕΛ. Τότε όμως με τους ΑΝΕΛ είχαμε μια έντιμη και αποδοτική συνεργασία. Μέχρι τις Πρέσπες φυσικά».

Grexit

Σε ερώτηση μήπως θα ήταν καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ να άφηνε το 2015 την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τελειώσει τη δουλειά για να μη χρειαστεί να ψηφίσει νέο μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Να τελειώσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου τη δουλειά μεταφραζόταν τότε και μεταφράζεται τώρα και με ένα μόνο τρόπο, να τελειώσει τη χώρα και να γονατίσει την κοινωνία, να οδηγήσει την κρίση στο κατώτερο επίπεδο της κοινωνικής διάλυσης, ακόμη και της εθνικής τραγωδίας. Αυτό που ενδεχομένως θα συνέφερε το κόμμα θα ήταν συμφορά για τη χώρα και τέτοια μικροπολιτικά παιχνίδια άλλοι μπορεί να τα ήθελαν, εμείς και εγώ όχι. Η άρνηση της ευθύνης δεν αποτελεί σοβαρή επιλογή για την αριστερά».

«Εγώ προσωπικά είχα ενημερώσει Ευρωπαίπους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τον τότε Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί» για τον ειδικό λογαριασμό

Αναφερόμενος στο Grexit που ποτέ δεν έγινε, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «εκτός ευρώ μας ήθελαν όπως αποδείχθηκε ο Σόιμπλε και οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι της Ευρώπης, αυτοί που θεωρούσαν συχνά και με ρατσιστικό τρόπο την Ελλάδα μαύρο πρόβατο και σχεδίαζαν την εθελούσια έξοδο της από το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα ήταν μοιραία, δείτε τι γίνεται σήμερα με την πανίσχυρη Μεγάλη Βρετανία. Εν μέσω κρίσης και με την οικονομία γονατισμένη, με τις αγορές να αρπάζουν τα κομμάτια της και με την αξιοπιστία στο ναδίρ, η έξοδος από το ευρώ θα είχε για την Ελλάδα δραματικές συνέπειες και εξελίξεις. Θα είχαμε και χρεοκοπία και μνημόνιο και δεν νομίζω ότι ήθελε και πολύ σκέψη για να απορριφθεί αυτό το ενδεχόμενο».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version