Σφοδρότατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο CNN Greece, τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρύβεται από τον λαό. Εκτίμησε δε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει η χώρα ακυβέρνητη μετά τις εκλογές, ακόμη κι αν ένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία.
[read4more]
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ο εκλογικός νόμος δίνει μπόνους 50 εδρών σε αυτόν που θα είναι πρώτος ακόμα και με μια ψήφο παραπάνω «δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα ερώτημα για το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο πρώτος θα έχει τη δυνατότητα, κακά τα ψέματα, να σχηματίσει κυβέρνηση, το θέμα είναι με ποιους θα συνεργαστεί, με ποιο πρόγραμμα, με ποιους όρους, αλλά θα σχηματιστεί από τον πρώτο είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ». Απέκλεισε φυσικά οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.
«Αν δεν ήταν η ΝΔ ένα ακόμα ακραία νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό με συνταγές ΔΝΤ, και δεν είχε ταυτόχρονα και αυτούς τους ακραίους δεξιούς που τους πλασάρει για κυβερνητικές θέσεις, τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ και ήταν ένα κόμμα κεντροδεξιό, θα μπορούσε να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για το μέλλον της χώρας, σε ένα μίνιμουμ προγραμματικών θέσεων», είπε.
«Ο στόχος να πάρουμε τις εκλογές αν και δύσκολος είναι πραγματοποιήσιμος» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας
Χαρακτήρισε «αγεφύρωτες» τις προγραμματικές διαφορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Μ’ αυτό το πρόγραμμα που έχει η ΝΔ, με πρόγραμμα ΔΝΤ, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε χωριό. Είναι απολύτως σαφές, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση λοιπόν για την επόμενη μέρα των εκλογών».
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και τις αντιδράσεις (με τελευταία τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά που κατονόμασε ως «Ρασπούτιν» τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο) ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «εμείς δεν πήγαμε να στήσουμε ειδικά δικαστήρια για τον πρώην πρωθυπουργό, είπαμε ας πάει στη δικαιοσύνη». Ερωτηθείς εάν φοβάται ότι θα έρθει η ΝΔ και θα προχωρήσει σε διαδικασίες ειδικών δικαστηρίων, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «φοβάται αυτός που έχει κάτι να φοβηθεί».
Ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «έχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα ακραίο νεοφιλελεύθερο», σημειώνοντας πως «οι κυβερνήσεις που συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης διέλυσαν τη μεσαία τάξη». Τον κατηγόρησε επίσης πως «μιλά γενικόλογα για μειώσεις φόρων» ενώ εξέφρασε την άποψη πως «είναι δεδομένο ότι μείωση πλεονασμάτων δεν πρόκειται να υπάρξει».
Για τον Γιάννη Στουρνάρα: «με αυτά που λέει έχει παίξει έναν ρόλο που δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο και σήμερα κάνει προεκλογικού χαρακτήρα εξυπηρετήσεις στον κ. Μητσοτάκη»
«Οι μεταρρυθμίσεις που λέει (σ.σ. ο Κ. Μητσοτάκης) θα είναι μείωση δαπανών (…) Όταν λέει μεταρρυθμίσεις και για όποιον έχει την εμπειρία τι σημαίνει η λέξη την περίοδο ‘10-’14, όταν λέει “μεταρρυθμίσεις”, μυρίζει ανθρώπινο αίμα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι γιατί μέσω του κ. Στουρνάρα, μέσω του κ. Βέμπερ, αναπαράγει μια εικόνα που είναι ψευδής για την ελληνική οικονομία. Τα λέει γιατί ετοιμάζουν έναν Αρμαγεδδώνα και θέλουν να τον δικαιολογήσουν. Θεωρώ ότι είναι το πιο άθλιο σχέδιο που έχει παρουσιαστεί ποτέ στον λαό, ακριβώς επειδή δεν παρουσιάζεται, κρύβεται».
Click4more: Χαλαρό καφεδάκι Τσίπρα στο Φάληρο
Κατά τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ κρύβεται και από το debate. «Ο κ. Μητσοτάκης αδικεί τον εαυτό του και τους πολίτες, γιατί ψάχνει να βρει προσχήματα για να κρυφτεί» είπε όταν ρωτήθηκε αν θα γίνει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος, με την επικοινωνιακή ασφάλεια, των γραπτών τοποθετήσεων, των στημένων εκδηλώσεων, των παράλληλων μονολόγων που θέλει ακόμα και στο debate, όπως μαθαίνω. Το γεγονός ότι αρνείται τη μεταξύ μας αντιπαράθεση αποδεικνύει ότι έχει τουλάχιστον χαμηλή αυτοπεποίθηση για τα επιχειρήματα».
Η Τουρκία
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη πως η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι «ένδειξη αδυναμίας» όπως και ότι η Άγκυρα είναι απομονωμένη. Ερωτηθείς αν ανησυχεί για κάποια σπασμωδική κίνηση απ’ την Τουρκία, είπε ότι οι σπασμωδικές κινήσεις είναι αδιέξοδες. Είπε πως «ο κίνδυνος ενός ατυχήματος -όχι εσκεμμένου επεισοδίου στο Αιγαίου, στην Ανατολική Μεσόγειο-, υπάρχει ούτως ή άλλως όταν καθημερινά έχουμε παραβιάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο», για να τονίσει ότι όμως «δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο, γιατί αν το έκανε αυτό θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της».
Για το Κυπριακό «δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και με διατήρηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων»
Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν πάει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και πάλι κατηγορηματικός: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της. Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί».
Σχετικά με τα όσα του είπε ο Εμανουέλ Μακρόν πως προτίθεται να στείλει φρεγάτες στο Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός είπε ότι με τον Γάλλο πρόεδρο έχουν μακρά και διαρκή συνεργασία και τα θέματα αυτά τα συζητούν πολύ καιρό και τόνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα «έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης» και πως «οι εταιρείες που συμμετάσχουν στη διαδικασία είναι και γαλλικές και ιταλικές και αμερικανικές».
«Εδώ δεν πρόκειται για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα, αλλά όταν γνωρίζει ο Γάλλος πρόεδρος ότι η γαλλική Total κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται αυθαιρέτως και μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας -και ενδεχομένως πίσω από αυτές τις κινήσεις υπάρχει το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες-, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι».