Τα ΜΜΕ της διαπλοκής που ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και που τώρα θέλουν να την ανατρέψουν ενόψει της αξιολόγησης. Χωρίς να κατονομάσει ούτε μια φορά τον πρόεδρο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε στα όσα υποστηρίζει στο άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο “Τι μου ζήτησε ο κ. Τσίπρας”.
Πέρα από το προσφυγικό και τις κινήσεις που έκανε και θα κάνει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει για το προσφυγικό, ήταν γεμάτη… απαντήσεις στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, καθώς συνεχίζεται ο “ανένδοτος” κυβέρνησης – ΔΟΛ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνο που έκανε εντύπωση, μεταξύ άλλων, ήταν πως μίλησε για προσπάθεια να γίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “παρένθεση” και όχι “αριστερή παρένθεση”.
Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την “πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής” που “παίζουν αυτές τις μέρες για τρίτη συνεχόμενη φορά τα ρέστα τους”, που “είχαν βάλει στόχο να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είτε με ήττα, είτε με σύμπραξη σε διάφορα σχήματα”.
Και που τώρα, “έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής ενόψει της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου”. Η τελευταία φράση θεωρείται “φωτογραφική” για τον πρόεδρο του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρουν είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι “απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ απαντά με τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία”. Σημείωσε δε πως “όσο η κυβέρνηση σταθεροποιεί την οικονομία, τόσο μαίνεται η διαπλοκή”.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως “αποδέχθηκε μεν εντός της αιθούσης την ελάχιστη σύγκλιση σε μια αναγκαία εθνική στρατηγική αλλά προσπάθησε έξω από την αίθουσα, ενδεχομένως απαντώντας σε εσωκομματικά ζητήματα, να διαστρεβλώσει καταστάσεις και γεγονότα”.
Μίλησε για αντίφαση και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την λύσει: “Πρέπει να το λύσει το θέμα του, δεν μπορεί να παριστάνει τον Ευρωπαίο πολιτικό και από την άλλη να θέλει να συγκεράσει και τις απόψεις του αντιπροέδρου του και τις ισχυρές τάσεις ακροδεξιάς μέσα στη ΝΔ”, είπε.
Αναφερόμενος δε στην υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων και τη στάση της ΝΔ τόνισε: “Προχωράμε, μαζί με την κοινωνία, και, κάθε μέρα που περνά, αποδυναμώνουμε το ενιαίο κύκλωμα διαπλοκής και εκβιαστών του κοινού ποινικού δικαίου, που λειτουργούσε υπό την σκέπη της ΝΔ – πολιτική και οικονομική. Η οποία είναι ηθικά και πολιτικά απολύτως εκτεθειμένη. Και οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.
Διότι εμφανίζεται, πλέον, όχι μόνον ως πολιτικός εκπρόσωπος της διαπλοκής, αλλά και ως χρηματοδότης κοινών εκβιαστών. Ως ο συνδετικός κρίκος των δύο κυκλωμάτων – της διαπλοκής και της εκβίασης.
Είναι πια ξεκάθαρο, επισήμανε ότι η οριστική ρήξη της κυβέρνησής μας με τη διαπλοκή, με την ψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, απασφάλισε τη ΝΔ η οποία είχε προηγουμένως προσπαθήσει, με νύχια και με δόντια, να αποτρέψει το διαγωνισμό για την προκήρυξή τους, αρνούμενη να συναινέσει στη στελέχωση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Υπερασπίστηκε, όσο μπορούσε, την ασυδοσία των καναλαρχών. Δηλαδή, σ’ αυτόν τον τόπο, να πληρώνουν όλοι οι άλλοι, εκτός από εκείνους”.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες θα είναι έτοιμη για διαβούλευση, το πολύ σε δεκαπέντε μέρες και πρόσθεσε ότι “όσα ρέστα τους έχουν απομείνει, ας τα παίξουν τώρα. Θα τα χάσουν κι αυτά”.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό και οι επιπτώσεις από τα πολλαπλά συμφέροντα που συγκρούονται στο χώρο της Μέσης Ανατολής αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως “για να την αξιοποιήσουμε χρειαζόμαστε πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα και αυτή τη σταθερότητα μόνο η δική μας κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει – και τη διασφαλίζει καθημερινά”.
Διεμήνυσε όμως ότι στην πορεία αυτή, τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν σε συνθήκες γαλήνης αλλά “με μεγάλες συγκρούσεις, με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, με την ολιγαρχία και την διαπλοκή, με το μιντιακό σύστημα και τμήματα της κρατικής γραφειοκρατίας που χάνουν τα προνόμιά τους λόγω της ανόδου της Αριστεράς στην εξουσία”. Η σύγκρουση έχει ξεκινήσει, είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “και αυτή τη φορά νικητής θα είναι ο λαός”.
Όπως και μέσω της συνέντευξής του στη Bild, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο ΔΝΤ, επικρίνοντας τη στάση του ΔΝΤ και καταλογίζοντας στο Ταμείο “αυθαίρετες εκτιμήσεις”. “Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ”, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για σύγκλιση και όχι μονομερή προσχώρηση στις απόψεις τους, η οποία αφορά στις μεταρρυθμίσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό 2016-2018.
“Δεν είμαστε εμείς οι απομονωμένοι σε αυτή τη διαπραγμάτευση”, τόνισε, σημειώνοντας ότι θα κληθεί πολύ σύντομα η ΕΕ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στο πολιτικό, να ζητήσει από όλα τα μέρη να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη. “Η εμμονή του ΔΝΤ στη διαφωνία με τους αριθμούς σημαίνει, πλέον, διαφωνία με το ίδιο το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Δηλαδή, διαφωνία, όχι τεχνοκρατική, αλλά πολιτική και κάλεσε την ΕΕ να ζητήσει από όλους να σεβαστούν τη συμφωνία που συνυπέγραψαν στις 12 Ιουλίου 2015”, τόνισε.