Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση, εγγυάται ότι θα αλλάξει την Ελλάδα, γι αυτό και σχεδιάζει να εφαρμόσει τις μεγάλες, προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωσε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
O κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, γιατί, όπως είπε, «είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε».
Η παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε το χαρακτήρα προγραμματικών δηλώσεων, καθώς ανέπτυξε θέσεις που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα απαντούσε και στο χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Τσίπρας, χθες, με το διάγγελμά του, έδωσε την εντύπωση είτε ότι προσπαθεί να δώσει παρηγοριά στον άρρωστο με συνειδητή ωραιοποίηση της ζοφερής πραγματικότητας, είτε ότι ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο και εκλογές. Αν πρόκειται για το δεύτερο, τον συγχωρούμε και τον ενθαρρύνουμε να το κάνει το βήμα- θα είναι καλό και για τον ίδιο και για το τόπο, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν πρόκειται για το πρώτο, δεν θα τον συγχωρέσουμε, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να ακούει άλλο αυτούς που τον κυβερνούν να βρίσκονται σε καθεστώς ψευδαισθήσεων, να προσπαθούν να πείσουν, ακόμα και σήμερα, ότι το Μνημόνιο “βγαίνει”, όταν ακόμα και οι ίδιοι οι δανειστές παραδέχονται ότι έχει παταγωδώς αποτύχει- και κυρίως δεν μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο».
Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ. Τσίπρας έναντι της γερμανικής πολιτικής στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την εμβάθυνση της διαίρεσης βορρά-νότου.
Με πρωταρχική ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης, η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι για την κ. Μέρκελ η κρίση διαμορφώνεται, πράγματι, σε ευκαιρία. Αλλά ευκαιρία για την επιβολή της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας κατά τη ρωμαϊκή τακτική του «διαίρει και βασίλευε».
Γιατί, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η πολιτική της προκαλεί νέες διαιρέσεις. Στην αρχική διαιρετική τομή Βορρά-Νότου, που είχε αναδείξει η ασύμμετρη λειτουργία της Ευρωζώνης έως την κρίση χρέους, εφάπτεται τώρα μια νέα διαίρεση: ανάμεσα στις πιστώτριες χώρες του Βορρά και τις δανειζόμενες του Νότου.
Αναφερόμενος στην ίδρυση κόμματος στη Γερμανία που τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο μάρκο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεψε ότι παρόμοια κόμματα θα δούμε και σε άλλες χώρες, ενδεχομένως και στη χώρα μας. Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του, παρά τη διαρκή διαστρέβλωση των θέσεών του, επιμένει να τονίζει ότι «η επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».
Περιγράφοντας τις κορυφαίες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι φανερό ότι η χώρα και η οικονομία χρειάζεται άμεση και ριζική αλλαγή πορείας, χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας, ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων, και όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός.
Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι το κόμμα του σχεδιάζει να αντικαταστήσει το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, βασική μας επιδίωξη η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και -με αιχμή δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης- η αντιστροφή της ύφεσης και η ανάκαμψη.
Η Ελλάδα και όλος ο ευρωπαϊκός Νότος έχουν ανάγκη από ένα νέο σχέδιο δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, για να επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της ευρωζώνης, είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011.
Αυτή μας η δέσμευση, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν ενέχει δημοσιονομικό κόστος, παρά μόνο σε ό,τι αφορά τις κατώτατες συντάξεις και τα επιδόματα της ανεργίας. Ωστόσο, διευκρίνισε, αυτό το κόστος θα συνοδευτεί από το όφελος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, δε, θα αποτελέσει την προμετωπίδα μιας δικαιότερης κατανομής των πόρων στη βάση των αναγκών, σε συνδυασμό με ένα νέο, δίκαιο, απλό, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, τερματίζοντας τη φορολογική ασυλία των πλουσίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ράιχενμπαχ: Πιο ελπιδοφόρα από την Ελλάδα δεν γίνεται! – Οικονομία
Στουρνάρας: Μέχρι το 2014 θα φύγουν αρκετές χιλιάδες από το Δημόσιο! – Πολιτική
Πόσα χρωστάει ο καθένας από εμάς στους δανειστές! – Ερευνα του Economist – Οικονομία