Τρίτη, 9 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Τσίπρας – Λαφαζάνης… δρόμοι παράλληλοι!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έξι μήνες ακριβώς μετά τον εκλογικό θρίαμβο της 25ης Ιανουαρίου στον ΣΥΡΙΖΑ τίποτα πλέον δεν θυμίζει κάτι από την…ελπίδα και τις προσδοκίες εκείνων των ημερών. Ενώπιος ενωπίω με το 3ο μνημόνιο και την διάσπαση του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας καλείται από σήμερα κιόλας να δρομολογήσει σημαντικές αν όχι ιστορικές αποφάσεις για την πορεία του ιδίου, της κυβέρνησης και του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 5 το απόγευμα θα προεδρεύσει της κρίσιμης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία, εκτός του ιδίου και του γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Τάσου Κορωνάκη μετέχουν οι:

Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέκος Καλύβης (Αριστερή Πλατφόρμα), Πάνος Λάμπρου,Στάθης Λεουτσάκος (Αριστερή Πλατφόρμα),Γιάννης Μπουρνούς, Αντώνης Νταβανέλος (ΔΕΑ), Σόφη Παπαδογιάννη (Αριστερή Πλατφόρμα), Παναγιώτης Ρήγας και Ράνια Σβίγγου, ενώ ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) παραιτήθηκε διαφωνώντας με την κυβερνητική πολιτική και τη συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας στην πολιτική του εισήγηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει προς τους συντρόφους του την απόφασή του να προχωρήσει στο…”μονόδρομο” υπογραφής της τελικής συμφωνίας (3ο Μνημόνιο) με τους δανειστές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αξιόπιστο εναλλακτικό σενάριο που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Από τη πλευρά τους οι “διαφωνούντες” αναμένεται να ζητήσουν εδώ και τώρα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να πάρει αποφάσεις, κάτι το οποίο θα επιχειρήσει να αποφύγει ο κ. Τσίπρας γνωρίζοντας ότι πιθανότατα δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο και παραπέμποντας σε τελική αναμέτρηση με τους διαφωνούντες σε Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο με την ελπίδα ότι θα έχει υπογραφεί μέχρι τότε η τελική συμφωνία με τους δανειστές μαζί με την απομείωση του χρέους.

Το σχέδιο του κ Τσίπρα για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την “αριστερή” πτέρυγα του κόμματος περιλαμβάνει ακόμη και τη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, όπου με όπλο τη”λίστα” είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσει εκτός ψηφοδελτίων τους “διαφωνούντες”.

Το σχέδιο Τσίπρα βέβαια μπορεί να σκοντάψει σε πιθανές νέες απαιτήσεις από την σκληροτράχηλη διαπραγματευτική ομάδα των δανειστών, τη μη δέσμευσή τους για άμεση ρύθμιση του χρέους, αλλά και από το σοβαρό ενδεχόμενο να μην ανάψουν το “πράσινο φως” για να προσφύγει σε εκλογές λόγω επιδείνωσης της πολιτικής αστάθειας.

Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδας επιχειρούν διαρκώς να ρίξουν την κυβέρνηση με σκοπό την αντικατάσταση της από μια “κυβέρνηση ειδικού σκοπού” με τον ίδιο ή άλλο πρωθυπουργό.

Προς το παρόν πάντως ο κ. Τσίπρας εμμένει στη θέση του ότι δεν σκοπεύει να γίνει…”Παπαδήμος” αν και στενοί συνεργάτες του δεν το αποκλείουν αναλόγως πως θα εξελιχθούν και οι εσωκομματικές διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο”οδικός χάρτης” των εξελίξεων, εκτός απροόπτων, έχει ως εξής:

– ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και ψήφιση της συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου

– άνοιγμα των συλλογικών διαδικασιών του κόμματος στα τέλη Αυγούστου με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τη διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου προς τα τέλη Σεπτεμβρίου

– προκήρυξη πρόωρων εκλογών την πρώτη ή την δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Παράλληλα με τον “οδικό χάρτη” Τσίπρα κινείται όμως και η “Αριστερή πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη και οι “διαφωνούντες” γενικότερα (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Γ. Βαρουφάκης…), αλλά και οι περισσότερες οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα.

Όλοι αυτοί φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή μάχη στο κόμμα και στη Βουλή προκειμένου η κυβέρνηση να επιστρέψει στις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της, τιμώντας τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου αλλά και του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Μάλιστα την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρεί να πείσει τα μέλη της Π.Γ. για την ορθότητα των επιλογών του στο γήπεδο του”Πανελληνίου” ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της πολιτικής εκδήλωσης που διοργανώνει η ιστοσελίδα iskra.gr με θέμα “Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε. Συνεχίζουμε!”

Με άλλα λόγια Τσίπρας-Λαφαζάνης..δρόμοι παράλληλοι.

Παρόλο που ο επικεφαλής των διαφωνούντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με τις αντιθέσεις του, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος ωστόσο να μην το συμμερίζεται πια και να είναι αποφασισμένος να κόψει το “ομφάλιο λώρο” που τον συνδέει με τον ΣΥΡΙΖΑ προ 12ης Ιουλίου, ημέρα “συνθηκολόγησης” με τους δανειστές!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε