Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το εάν θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Νομίζω πως όχι».
Αναφερόμενος στο στοίχημα που είχε βάλει με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ τον περασμένο Μάιο, ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στον τουρισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το στοίχημα το κέρδισε ο ελληνικός τουρισμός και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία, και η Ελλάδα στο σύνολό της διότι ο τουρισμός την κράτησε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και θα δώσει ώθηση στα χρόνια που έρχονται».
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και οι 14 Πανελλήνιοι Φορείς μέλη του, με αφορμή το δείπνο που παραθέτουν στον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, την υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, και τους υπουργούς Επικρατείας, κ.κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, προέβησαν στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο τουρισμός υπήρξε ο μοναδικός τομέας που, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ενδυναμώθηκε και αναπτύχθηκε κρατώντας ουσιαστικά την χώρα όρθια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτό είναι το στοίχημα που ο τουρισμός μας κέρδισε και που μας δίνει την ευκαιρία να παραθέσουμε δείπνο στον πρωθυπουργό της χώρας, δήλωσαν τα μέλη του ΣΕΤΕ.
Η τουριστική περίοδος του 2017, με βάση τις έως σήμερα ενδείξεις, αναδεικνύει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη, υπογραμμίζει ο σύνδεσμος. Υπό την προϋπόθεση άμεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές και μη σοβαρής επιδείνωσης των εξωγενών παραγόντων στην περιοχή, η αύξηση των αφίξεων και εσόδων αναμένεται φέτος να προσθέσει μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ. Εξέλιξη καίριας σημασίας τόσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.
Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ο ΣΕΤΕ όπως τονίζεται θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνεργασίας του τομέα με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), για την περαιτέρω ενίσχυση πολυεπίπεδων συνεργειών με τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις κατασκευές και τη βιομηχανία. Στόχος η έξοδος από την κρίση με την ανάδειξη της Ελλάδας ως ηγέτιδας χώρας στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.
Για να επιτευχθεί αυτό, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ταχύτερη διευθέτηση χρόνιων θεσμικών εκκρεμοτήτων που διατρέχουν τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, εστίαση, θαλάσσιος και συνεδριακός τουρισμός, αεροπορικές, θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, λοιπές τουριστικές υπηρεσίες και υποδομές) όπως το χωροταξικό, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η στήριξη του επιχειρείν και η ελάφρυνση της υπερφορολόγησης σε συνδυασμό με την πάταξη της παραοικονομίας. Εκκρεμότητες που για την αντιμετώπισή τους, ο πρωθυπουργός υπεσχέθη την προσωπική στήριξή του».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ