Αρχή μιας σειράς πολύ σημαντικών ιταλικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την επένδυση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato η οποία εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας τόνισε ότι «σήμερα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή που ανοίγει έναν πάρα πολύ σημαντικό δρόμο για επενδύσεις και για περαιτέρω εμπορική και οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει απασχολήσει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, «όχι μόνο ως μια διαδικασία αποκρατικοποίησης, αλλά ως διαδικασία που έπρεπε να προχωρήσει προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να αποφύγει μια ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από ποινές, πρόστιμα που είχε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα, πρόστιμα ύψους 700 εκατ. ευρώ».
Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι η σημασία της επένδυσης έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα γλίτωσε από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος (που, όπως τόνισε, προφανώς και δεν ανήκε στη διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης), στο τίμημα αυτό καθεαυτό, αλλά ακόμα περισσότερο στο μέγεθος των επενδύσεων που θα κάνει στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
«Σε μια εποχή», συνέχισε, «που έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρξει ένα δίκτυο εξυπηρέτησης των επιβατών που θα είναι αξιόπιστο και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, και δεύτερον σε μια εποχή που όσο ποτέ άλλοτε η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις.
Γιατί», όπως υπογράμμισε, «οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας και βασικός μας στόχος -ό, τι πιο προοδευτικό μπορεί να πει κανείς σε μια χώρα που εξέρχεται από μια τόσο τρομερή κρίση-, είναι η στρατηγική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
«Η εργασία και το δικαίωμα στην ανάκτηση της εργασίας είναι ό,τι πιο προοδευτικό μπορεί να υπάρξει αυτή την ώρα, μαζί βεβαίως με την προσπάθεια μας να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές και να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι προσυπογράφει όσα είπε ο Έλληνας ομόλογός του για τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την Ιταλία, «γιατί», όπως είπε μεταξύ άλλων, «δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα».
Τσίπρας: Ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης δεν πρέπει να έχει ρόλο παιδονόμου
Η τοποθέτηση του Προέδρου Z. K. Γιούνκερ ανοίγει ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει πάρα πολύ καιρό. Σε πολλά σημεία είμαι σύμφωνος, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είπε ότι είναι καλοδεχούμενη η συζήτηση και τα γενναία βήματα στην κατεύθυνση μιας νέας αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, για να τονίσει όμως έχουμε ανάγκη και μια διαφορετική αντίληψη όσον αφορά στην ουσία των πολιτικών παρεμβάσεων.
Εξήγησε ότι αν ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης θα έχει ρόλο παιδονόμου, δεν θα προσθέσει κάτι καινούριο.
Ωστόσο, σημείωσε, αν έχει όμως ρόλο να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει και να προχωρά μια προοπτική ευημερίας και σύγκλισης των κρατών-μελών, τότε ναι αυτό το έχουμε ανάγκη.
Επισήμανε επίσης ότι το κρίσιμο είναι πού θα λογοδοτεί αυτός ο υπουργός, για να υπογραμμίσει γενικότερα ότι το κρίσιμο θέμα είναι αν οι κανόνες (ή και η ευελιξία στους κανόνες ενδεχομένως) που θα αποφασίσουμε, θα ισχύουν για όλους.
Χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη νέα φάση που ανοίγεται στην Ευρώπη με θαρραλέες αποφάσεις, αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία, είπε από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι.